La Farga Bebié vol prescindir de 70 empleats, mentre La Preparación i Llaudet ja s'acaben

Publicat el 30 de juliol de 2005 a les 09:40
La centenària empresa tèxtil Edmundo Bebié SA, situada a les Llosses (el Ripollès), ha anunciat als seus 120 treballadors la presentació al setembre d´un expedient, segons informa avui Diari de Girona.

Aquest divendres, el mateix dia en què molts dels treballadors començaven les vacances es van iniciar les reunions amb el comitè d´empresa, de CCOO. La firma (dedicada a la fabricació de fil de cotó 100% i una barreja de fibra i cotó) justifica la decisió per l´acumulació d´estocs i la impossibilitat de fer front a la competència asiàtica.

L´octubre del 2004 l´empresa -una històrica del panorama industrial català- ja va anunciar un tancament de tres mesos, a causa de l´acumulació d´estocs. Segons fonts de CCOO, la noticia del tancament fa pensar en situacions complicades, ja que entre els treballadors hi ha gent de més de 50 anys i membres d´una mateixa família.

A més, alguns treballadors encara viuen a la colònia, que, com assenyalava ahir l´alcalde de les Llosses, Josep Maria Pujals, ni tan sols ès l´ombra del que havia estat dècades enrere, quan hi havia fins i tot cinema i teatre. Ara hi ha 40 persones empadronades, però només 20 hi viuen, explica Pujals, i l´estat de la colònia «és deplorable».

Altres fonts han apuntat que avui ha de tenir lloc una segona reunió i que la direcció d´Edmundo Bebié ja ha elaborat la llista dels treballadors possiblement acomiadats. Treballa en aquesta empresa gent del Ripollès i Osona.

El Pla i Filatures Llaudet

Per a una altra històrica, La Preparacion Téxtil, de Ripoll, ahir va ser el darrer dia. El tancament de la fàbrica del Pla afecta prop de 150 persones que perceben una indemnització de 35 dies per any treballat fins a un màxim de 25 mensualitats. L´empresa negocia individualment amb els ocupants dels seus pisos. La Unió Intersectoral Empresarial de la comarca i la Fundació Eduard Soler han anunciat cursos per a intentar recol·locar els treballadors.

En una altra fàbrica que tanca, la de Filatures Llaudet a Sant Pau de Segúries, UGT denuncia que l´empresa té la intenció de no presentar un expedient de regulació d´ocupació, sinó que vol tramitar els 37 acomiadaments individualment o en petits grups. Segons l´advocat Jordi Coma, això suposa un frau de llei. L´empresa va fer una proposta d´indemnització de 28 dies per any treballat amb un límit de 17 mensualitats. No obstant, segons UGT, al final la majoria de la plantilla (exceptuant 9 persones) accepta 35 dies per any treballat amb un límit de 19 mensualitats.

Una notícia bona al costat de totes aquestes de dolentes que afecten el Ripollès és que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estableix que els més de 200 treballadors de Tallers Casals a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Joan Despí tenen dret a cobrar, en concepte d´antiguitat, el 5% del salari base.

Segons l´advocat Jordi Coma, l´empresa argumentava que la clausula 44 del conveni (la que estableix aquest pagament) no era vàlida i s´havia inclòs en el conveni per error. En canvi, els treballadors (representats per la UGT) n´exigien l´aplicació feia temps.