El Grup de Defensa del Ter demana la retirada de l'ARE

Publicat el 31 de desembre de 2008 a les 11:02
 
Una oposició que no ve de nou
El GDT ja va al·legar contra el conveni firmat entre l'Ajuntament de Ripoll i la propietat de la Preparación Textil que suposava la construcció de 420 habitatges a la zona. Posteriorment, el Departament de Política Territorial va decidir que el sector es convertís en una Àrea Residencial Estratègica (ARE) amb 489 pisos dels quals un 50% de protecció oficial.

En aquesta ocasió el GDT demana la retirada de l'ARE de Ripoll però també de la resta de desenvolupaments previstos en un Pla director del conjunt de les comarques gironines. Així mateix ha liderat l'oposició a l'ARE de Manlleu i dels de la Catalunya Central. Aquesta oposició global als nous barris que projecta Política Territorial es denota en l'exposició de motius de l'al·legació: 'assenyalem els actuals mandataris de la Generalitat com a màxims responsables d'aquests desgavell urbanístic (...); resulta del tot contradictori omplir-se la boca d'estima al país i al mateix temps legislar l'aniquilació del territori'.

La inundabilitat crítica
La negativa del GDT a l'ARE de Ripoll radica bàsicament a una qüestió de model: 'les ARE són l'aperitiu del Pla territorial parcial de les comarques gironines que sota un fals model de creixement econòmic pretén exportar el model metropolità a indrets com ara Ripoll'. Tanmateix en l'al·legació s'incideixen en qüestions tècniques com la inundabilitat -un dels principals punts crítics del projecte i que encareixen fins a nou milions d'euros la urbanització del sector-. En aquest sentit alerten que la cota dels edificis és tres metres menor que l'aiguabarreig del Ter i el Freser i això suposa 'que no es pugui considerar el sector com a edificable'.

Així mateix es critica les previsions de dotacions d'aigua -considera que els càlculs són un 50% dels reals- i que deixaria la depuradora al límit de la seva capacitat.

Consulta popular
El Grup de Defensa del Ter també defensa la necessitat de realitzar una consulta popular: 'constatem que bona part dels habitants no vol, ni ha demanat, ni necessita, que Ripoll s'assembli a una zona metropolitana' afirmen.

El grup municipal de CiU va ser el precursor en demanar una consulta i l'equip de govern, en principi, ho ha acceptat. El portaveu de CiU, Jordi Munell, ha explicat a aquest mitjà que en els propers dies realitzaran una trobada amb l'alcaldessa per debatre la qüestió i informar d'una reunió amb la propietat dels terrenys. Així mateix ha expressat la satisfacció que entitats com el GDT realitzin al·legacions contra el projecte: 'esperem que el senyor Ferrer mantingui la seva coherència en el si de l'equip de govern' ha afegit.