Aquesta bonica flor del Pirineu és mortal: ni la toquis

La tora blava o matallops és l'espècie vegetal més tòxica d'Europa i creix entre els 1.500 i els 2.500 metres d'altitud

La tora blava o matallops, en una imatge d'aquest agost al Pirineu del Ripollès
La tora blava o matallops, en una imatge d'aquest agost al Pirineu del Ripollès | Pere Fontanals
Redacció
24 d'agost de 2024, 18:30

Cremor a la boca i gola, vòmits, dolor abdominal, mal de cap, debilitat general, seguit de paràlisi neuromuscular ascendent que pot afectar la musculaturarespiratòria, parestèsia i convulsions, acompanyat de símptomes cardiovasculars com la hipotensió, palpitacions, dolor al pit, bradicàrdia, taquicàrdia sinusal, taquicàrdia ventricular, fibril·lació ventricular o alteracions visuals i motores.

Aquest és el quadre que presentaria una persona que hagués ingerit només 5 mil·ligrams de fulla, tija o flor de la tora blava (Aconitum napellus) o, com és coneguda popularment a Catalunya, la matallops. No només la tija, les fulles i les flors són tòxiques. De fet, on la planta acumula més tòxic extrem en forma d'aconitina és al rizoma i les llavors. És considerada la planta més tòxica d'Europa i es pot trobar fàcilment als Pirineus.

La coneixença de la planta a les zones on neix fa que es registrin pocs casos d'intoxicació a casa nostra, però la seva semblança, quan no té flor (maig-juny), amb l'api silvestre o coscoll, ha portat més d'una persona a la UCI dels hospitals catalans. L'Hospital de la Vall d'Hebron explica al seu web el cas d'un home que el 2021 va arribar derivat de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya per una aturada cardiorespiratòria causada per una tempesta arrítmica, L'home no havia arribat a ingerir la planta, ja que la va escopir quan es va adonar que s'havia equivocat. Però uns segons van ser suficients per enverinar-se.

El perill de la tora blava o la matallops, però, no queda limitat a la seva ingesta. Un simple contacte cutani pot causar una intoxicació lleu a causa dels alcaloides, que poden penetrar a l'organisme a través de la pell, que es poden agreujar amb la introducció dels dits en cavitats corporals com la boca o el nas, o fregant-se els ulls.

Això és el que has de fer si toques la tora blava

En cas d'entrar en contacte cutani amb la planta és imprescindible la neteja amb aigua i sabó i l'aplicació de gel a la zona. Davant la presentació dels primers símptomes és fonamental fer un buidatge d'estómac, mitjançant la provocació del vòmit o d'una rentada gàstrica. És urgent l'atenció hospitalària, que en cas de símptomes lleus com la cremor a boca, llengua i gola, es poden rebaixar amb antihistamínics i l'aplicació de cortisona. En cas de presentar simptomatologia greu, cal saber que no existeix un antídot contra el verí, però es pot revertir la situació amb un tractament dels símptomes i de suport, principalment coronaris i de respiració.

A l'Estat està prohibida la seva recol·lecció i la seva comercialització des de 2004, i el Ministeri de Sanitat Alemany va decidir que davant els riscos que existeixen en dosis terapèutiques, no se'n pot justificar cap ús per a cap mena de tractament. A la Unió Europea les fulles, arrels o derivats són prohibits com a substància de productes cosmètics des del 2009.

Antigament, es defensava que la matallops podria guarir paràlisi facial, trastorns articulars, reuma, gota, inflamacions, pleuritis, pericarditis sicca, febre, desinfecció de ferides, així com la prevenció de trastorns pulmonars, cardíacs o gastrointestinals, manca de gana, o també per alteracions del son, rampes, depressió, eclàmpsia, epilèpsia. En el tractament tòpic se li ha atribuït propietats de desinfecció, profilaxi de càries dental, caspa i caiguda dels cabells. En temps modern no s'ha provat cap d'aquests efectes terapèutics, excepte per a la neuràlgia.