
El diumenge 1 de setembre a partir de les 11 h del matí es dispuitarà la 51a. edició del Concurs Internacional d¡'Habilitat de Gossos d'Atura de Ribes de Freser. El certamen funcionarà amb el format de sempre amb l’exhibició de tots els participants i on es disputarà el campió i subcampió de la lliga. Per complementar el concurs hi haurà una petita mostra artesana i una actuació del teatre d’emergència durant les deliberacions dels premis.
Com ja és habitual per la celebració del concurs d’habilitat de gossos d’atura, el primer diumenge de setembre es portaran a terme activitats de dinamització tant infantils com per adults i que consistiran en una cata del formatge Idiazabal el dissabte 31 d’agost a les 18:30h al teatre municipal.
L'any 1948 es va realitzar el primer concurs d’habilitat amb gos d’atura en els Països Catalans al municipi de Ribes de Freser, impulsat pel Gremi de Ramaders i per l'Ajuntament de Ribes de Freser. L'any 1955, gràcies a Valentí Perpinyà, el concurs es va exportar al País Basc, a Oñate (Guipúscoa), on s’ha seguit celebrant des d’ençà.
L'any 1962, Castellar de N'Hug va organitzar el seu primer concurs, durant la suspensió dels concursos de Ribes de Freser fins l’any 1971, moment en que Ribes de Freser va reprendre la celebració dels concursos fins a dia d’avui. L'any 1985 es va fer el primer concurs a Osseja (Catalunya Nord), i posteriorment (l'any 1989), Canillo (Andorra) va organitzar el seu primer concurs.
L'any 1987 es va començar a celebrar a Llavorsí (Lleida) i el1988 es va fer el primer concurs a Prades (Tarragona), any que es van signar els estatuts per constituir la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, formada pels municipis de Castellar de N'Hug, Prades, Llavorsí, Ribes de Freser, Canillo (Andorra) i Osseja (França), els quals organitzen el Campionat dels Països Catalans en el que participaven pastors i gossos de diverses procedències.
Ja fa uns anys que l’associació de concurs de gossos d’atura de la Vall de Ribes pretén assolir una competició més prestigiosa convertint-la en un esdeveniment cultural, turístic, lúdic i social de referència a Catalunya durant tot un cap de setmana. Per aquest motiu, s’organitzen diferents activitats complementàries per tal de divulgar la filosofia del concurs i la importància de la seva respectiva lliga, donar a conèixer el pasturatge i els productes produïts per les ovelles, fomentar la raça del gos d’atura català i mantenir viva una tradició del tot festiva.
El concurs compta amb la col·laboració d’entitats locals que promouen diverses iniciatives vinculades a la temàtica del concurs amb l’objectiu de donar un valor afegit en els assistents.
Galeries de fotos
Galeria de fotos de l'edició 2012 (Josep M. Costa)
Galeria de fotos de l'edició 2011 (Arnau Urgell)
Galeria de fotos de l'edició 2010 (Arnau Urgell)
Galeria de fotos de l'edició 2009 (Arnau Urgell)
Galeria de fotos de l'edició 2008 (Arnau Urgell)