Tots els detalls de la nova edició de l'Olla de Núria: canvis en el recorregut

Enguany s'ha restringit el tram entre el Pic de Finestrelles i del Pic d'Eina perquè no s'ha aconseguit el permís de la regió

L'Olla de Núria, en una edició d'arxiu
L'Olla de Núria, en una edició d'arxiu | ACN
Redacció
13 de setembre de 2024, 12:13
Actualitzat: 12:13h

Torna l'Olla de Núria. La 17a edició de l'emblemàtica cursa de muntanya se celebra aquest cap de setmana del 14 i 15 de setembre. La mitja marató alpina ascendeix al Puigmal (2.913 metres) i culmina al Santuari de Núria amb un recorregut de 24 quilòmetres i 2130 metres de desnivell positiu. Aquell mateix matí també tindran lloc l’Olla Júnior i l’Olleta, dues propostes que ofereixen als més petits i petites l’opció de córrer la seva pròpia cursa de muntanya adaptada a les seves possibilitats. Els organitzadors calculen que hi participaran unes 800 persones (650 inscrits a l’Olla Clàssica, 50 a l’Olla Júnior i 100 a l’Olleta)

Entre els competidors destaquen Jan Margarit,Jan Torrella, Lluís Puigvert, Abel Carretero, Dani Castillo i Samuel Davila, en la categoria masculina, i Anna Guirado, Núria Llanso, Núria Tarragó, Ainara Urribarri i Laia Montoya, en la categoria femenina. La competició es podrà seguir en directe a través de TV3 o 3CAT des de les 8.45 fins a les 12.00 h.

Enguany la prova ha tingut un canvi de recorregut obligat. S'ha restringit el tram entre el Pic de Finestrelles i del Pic d'Eina, que és transfronterer amb l'estat francès i té la seva pròpia regulació: "Després de treballar-hi durant mesos, ens han denegat el permís de pas per aquesta zona. Aquesta restricció només ens deixa dos escenaris possibles: anul·lar la cursa o modificar el recorregut. Sabem que en aquesta edició no viurem l’olla en la seva plenitud, però treballarem per recuperar el recorregut de la cursa en pròximes edicions", asseguren en un comunicat la Unió Excursionista de Vic, que organitzen la cursa.

L'Olla de Núria se celebra des del 2007. Tradicionalment, es feia a finals de juny, amb l'inici de la temporada d'estiu, però el 2022 els organitzadors van haver de canviar les dates per complir amb les restriccions del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser: del 15 de maig al 15 d'agost l'espai està reservat perquè les cries de perdiu blanca puguin desenvolupar-se. Es tracta d'una espècie amenaçada —a Catalunya es creu que no se superen les 150 parelles— i la del Ripollès és la població més oriental.