Opinió

Centres oberts: ampliant l'atenció als infants, joves i famílies avancem en cohesió

Els centres dels Merinals i del nord reduiran l’actual dèficit de Sabadell en aquest tipus de servei, d’acord amb els objectius del Pla Estratègic d’Acció Social

Gabriel Fernàndez
27 de gener de 2017, 11:17
Actualitzat: 11:19h
Fa pocs dies, hem posat en marxa al barri dels Merinals un nou servei per millorar l’atenció als infants, adolescents i famílies de la ciutat. Parlo del nou Centre de Tarda que l’Ajuntament ha obert a la Casa dels Pins i que, un cop completi el seu desplegament com a Centre Obert, atendrà cada setmana uns 60 nens, nenes i adolescents i també donarà suport a les seves famílies. Al centre dels Merinals se sumarà d’aquí a uns mesos el de la zona del nord, de manera que tots dos s’afegiran als sis serveis d’aquest tipus que funcionen a Sabadell. La xarxa de centres s’ampliarà, doncs, notablement aquest 2017 i passarà de sis a vuit equipaments de titularitat municipal.
 
Amb els serveis dels Merinals i del nord, Sabadell avança en l’assoliment de diverses fites: d’una banda, atendrem més infants, adolescents i famílies, però també ampliarem la franja d’edat d’atenció, donant suport a joves de fins a 18 anys –actualment l’atenció és des dels 3 fins als 12­–. Amb tot plegat, sumem noves peces per acabar amb les mancances que, com a ciutat, patim pel que fa a aquest tipus d’equipaments. Els dos nous centres oberts atendran uns 120 nens, nenes i joves cada setmana. Així, en conjunt, els centres de la ciutat passaran a atendre uns 300 infants i adolescents, en comptes 180 com fins ara.
 
Els serveis de Merinals i del nord representen, així mateix, un nou pas en el desplegament del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS). Un Pla que, recordem-ho, el Ple municipal va aprovar per unanimitat i que ha estat fruit del treball conjunt realitzat per l’Ajuntament, les entitats, els professionals de l’àmbit social i les diferents forces polítiques.
 
El PEAS assenyala la millora de la qualitat de vida de la infància i l’adolescència com un dels pilars fonamentals i apunta com a objectius mesures per avançar en l’atenció als nens, nenes i joves més vulnerables, per reduir l’absentisme i abandonament escolar, per millorar les competències socials i bàsiques d’aquests infants i adolescents i també les condicions de les famílies. Un Centre Obert (o de tarda) és una magnífica eina per treballar en totes aquestes línies.
 
Tant des de la vessant personal com comunitària, els centres oberts constitueixen un important instrument per avançar en la cohesió dels nostres barris i de Sabadell en conjunt, reduint l’exclusió i les desigualtats. Tenint en compte aquest marc, la diagnosi del Pla Estratègic –elaborada també de forma participada– ja assenyalava una mancança a la ciutat en els recursos d’intervenció social i educativa i la necessitat d’ampliar la xarxa de centres de tarda i la seva franja d’edat. En això treballem.
 
Com a Govern de la ciutat sabem que ens cal continuar avançant per donar més i millors respostes a les necessitats de tothom, i molt especialment dels infants i joves, treballant de manera coordinada i en col·laboració amb la resta d’administracions. L’Estat espanyol és el quart país europeu amb més desigualtat infantil, només per davant de Romania, Bulgària i Grècia. I un dels països que menys destina a despesa social en infància, ja que inverteix només un 1,4% del PIB, quan la mitjana de la UE és un 2,3% (UNICEF). Les polítiques d’infància i de suport a les persones més vulnerables són i han de ser una prioritat per a tothom, perquè ens converteixen en un país més just, a la vegada que fan que els nostres barris i comunitats tinguin un futur millor i amb més oportunitats.
 
Amb aquests nous equipaments (als Merinals i al nord), avancem en aquest camí i en el model que tenim definit, situant en 8 els centres de Sabadell. El nostre objectiu, però, com a Govern municipal, és arribar fins als 10 en aquest mandat, xifra que correspondria a una ciutat com la nostra. Continuarem treballant, amb experts, professionals, educadors, entitats i ciutadania en general –amb tothom qui hi vulgui col·laborar– per fer-ho possible. 

He nascut a Montevideo, per tant uruguaià de naixement i català per opció i adopció, i això no em genera cap dificultat. Faig de regidor d'Acció Social a l'Ajuntament de Sabadell. Vaig arribar a Catalunya a l'any 2003, per a exercir tasques professionals a la Fundació Autònoma Solidària (Universitat Autònoma de Barcelona) i realitzar el Postgrau de Mediació per a la Integració Social (UAB).

El més llegit