Els alcaldes es planten contra la suspensió de la Llei d'emergència social

Una trentena de batlles catalans de tots els partits menys el PP es concentren davant la delegació del govern espanyol per protestar contra el recurs | Juli Fernàndez s'ha sumat a la convocatòria

Juli Fernàndez ha estat un dels alcaldes participants
Juli Fernàndez ha estat un dels alcaldes participants | Juanma Peláez
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 21:57h
Una trentena d'alcaldes de tot Catalunya i de diversos partits polítics excepte del Partit Popular, juntament amb l'Associació de Municipis i la Federació de Municipis, s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol a Barcelona per protestar contra el recurs d'inconstitucionalitat de la llei 24/2015 de l'executiu de Mariano Rajoy. La iniciativa, sorgida des de Sabadell, ha tingut per objectiu traslladar els expedients en tràmit de persones que intentaven beneficiar-se de les mesures antidesnonaments contemplades en la norma.

En paraules de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, la intenció ha estat "fer entendre al ministre" que el recurs de la llei d'emergència social "no va contra els independentistes, sinó contra els ciutadans". "No és un tema partidista", ha afegit abans d'entrar a la delegació, per acabar prometent: "Amb llei o sense llei, ajudarem".

Entre els alcaldes presents a l'acte hi havia Jordi Ballart, de Terrassa; el sabadellenc, Juli Fernández; Dolors Sabater, de Badalona; Núria Parlon, de Santa Coloma de Gramanet; Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, i, l'última en arribar, Ada Colau, batllessa de Barcelona, qui ha declarat que el govern central "està molt lluny de la realitat dels ciutadans".
 

Alcaldes davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Foto: Juanma Peláez



La CUP, per la seva banda, ha fet acte de presència amb diversos dels seus diputats al Parlament de Catalunya, entre els quals hi havia Anna Gabriel, Albert Botran, Eulàlia Reguant, Joan Garriga "Nana" i Mireia Vehí. No ha faltat tampoc l'exdiputat de la formació anticapitalista, David Fernández.

"Visibilitzar la feina dels ajuntaments"

Maties Serracant, segon tinent d'Alcalde de Sabadell, ha explicat per a NacióDigital que l'acte d'avui ja es va idear la mateixa setmana de l'anunci de recurs contra la llei 24/2015. "Avui la idea és visibilitzar la feina feta des dels ajuntaments davant de qui va tirar endavant la proposta de suspensió", manifestat. En el cas de la cocapital del Vallès Occidental, el nombre d'expedients que estaven en tràmit per aplicar les mesures de la norma i que avui s'han portat a la delegació ascendien a 207.

D'altra banda, segons ha detallat el segon tinent d'alcalde sabadellenc, unes 50 famílies ja han aconseguit el lloguer social previst en la llei d'emergència social i no sembla que l'hagin de perdre. "És un acord que es va signar en vigència de la llei", ha assegurat el Serracant.

Finalment, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández també ha destacat per a aquest diari que la protesta d'avui anava en la línia de mostrar al govern espanyol que "les seves decisions afecten les persones". Sobre les declaracions de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáez de Santamaría, advertint que una nova llei ha de ser "plenament constitucional, Fernández ha manifestat que, en tot cas, el que fa el govern català és "garantir els drets bàsics dels ciutadans", mentre que l'executiu espanyol "iguala la misèria".
 

Juli Fernàndez saludant Jordi Ballart. Foto: Juanma Peláez