La residència del sud de Sabadell s'endarrereix un any i estarà llesta el 2026

La modificació no afecta que el finançament vingui d'Europa

Els terrenys on anirà la futura residència
Els terrenys on anirà la futura residència | Albert Hernàndez
Marta Ordóñez
16 de març del 2023
Actualitzat a les 10:00h
La residència del sud, la primera de titularitat pública de Sabadell, entrarà en funcionament la primavera de 2026. D'aquesta manera, s'endarrereix un any respecte a les previsions inicials, quan el Departament de Drets Socials estava en mans de Junts amb l'exconsellera Violant Cervera.

L'actua conseller, Carles Campuzano, així ho ha explicat en una reunió amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, celebrada aquest dimecres. “La construcció de la residència pública de Sabadell està garantida”, ha subratllat. “Fa 15 anys que no construïm noves residències, i és important que una s'ubiqui a la cinquena ciutat de Catalunya”, ha finalitzat Campuzano.

El projecte encara no està redactat, però ja estan obertes les convocatòries, segons van assegurar fonts de la Generalitat al Diari de Sabadell. Si tot segueix el calendari previst, les obres s'adjudicarien el juny de 2024, la construcció arrencaria el 2025 i el servei es posaria en marxa a partir del segon trimestre de 2026.
 

La reunió del conseller i l'alcaldessa, amb diferents regidors Foto: Departament de Drets Socials


La construcció compta amb el finançament dels fons europeus Next Generation i que aquesta modificació al calendari no afecta a la injecció econòmica, perquè compleix amb els terminis que fixa Europa. De fet, és una de les tres residències per a gent gran que aixecarà el Govern amb aquests recursos -una de les dues es farà a Terrassa-.

El mentrestant

Mentrestant, el conseller ha precisat que enguany se subvencionaran noves places residencials i d'atenció diürna per a gent gran i persones amb discapacitat a la ciutat. Precisament, Farrés ha posat damunt la taula, a més d'aquest servei, altres necessitats que té el municipi com l'emergència social i les necessitats del tercer sector. Campuzano ha reconegut que “falten serveis especialitzats en la discapacitat” i ha indicat que properament es plantejaran “propostes de col·laboració concretes” amb les entitats del tercer sector.

Aquest equipament és una demanda històrica de la capital vallesana, on hi ha un total de 27 residències que sumen 1.428 places -privades i concertades-, segons les últimes dades del consistori. Sabadell és, fins al 2025, l'única gran ciutat que no disposa de cap plaça pública, mentre que a la comarca n'hi ha 520 totalment subvencionades i 914 mixtes.