Mercavallès denuncia la rescissió unilateral del conveni per part del Consell Comarcal

La decisió s’ha pres sense previ avís i els atribueixen una despesa extra de 150.000 euros | El consell defensa que el conveni no és necessari per al correcte funcionament del mercat

Redacció
12 de maig del 2015
Actualitzat a les 14:26h
Interior de Mercavallès
Interior de Mercavallès | Mercavallès

Interior de Mercavallès. Foto: Mercavallès


L’Associació de Majoristes Mercavallès denuncia que el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha decidit rescindir el conveni de gestió del mercat de manera unilateral i sense previ avís. El col·lectiu acusa directament al gestor del consell, Lucio Villasol, d’haver actuat de manera poc transparent i perjudicant així la relació entre les dues entitats, que sempre havia gaudit de molt bona salut.
 
Després d’haver-se reunit el passat 30 de març sense que se’ls avancés cap decisió a prendre a curt termini, Mercavallès va rebre el passat 20 d’abril una comunicació on se’ls anunciava que rescindien el conveni de gestió del mercat després que aquesta s’acordés l’any 1993. “A més ens van dir que ens imputaven unes despeses afegides de 160.000 euros que no acabem d’entendre ben bé d’on surten”, explica en declaracions a Nació Sabadell Vicenç Ramià, president de l’Associació de Majoristes de Mercavallès.
 
Concretament aquestes despeses es vinculen al personal i a diferents serveis que es contracten de manera conjunta, dades que es contenen en un informe que des de la setmana passada el col·lectiu té en les seves mans. Tot i això, d’entrada no comprenen aquest increment, donat que ja hi ha un pressupost de 600.000 euros destinat a assumir el sou de tres treballadors del Consell Comarcal, motiu pel qual creuen que hi ha alguna cosa que no quadra.
 
“La sensació que tenim és que com ara acaba el mandat volen tancar-ho tot a saldo zero”, explica Ramià. Per aquest motiu denuncia l’actitud del gerent, que va ocupar el càrrec ara fa dos anys, moment a partir del qual les relacions s’han tensat. “Aquest home ha perjudicat i molt el mercat, és molt conflictiu i té problemes no només amb nosaltres, també amb sindicats del Consell i amb els propis polítics”, asseguren el president del col·lectiu.
 
La decisió no tindrà efectes sobre el funcionament del mercat perquè gaudeix d’una concessió a 50 anys que acaba el 2022, però pel que fa a la gestió posarà pals a les rodes. En aquest sentit, Ramià recorda que s’hi han fet inversions on les administracions no hi han hagut de posar ni un cèntim, i reitera que la gestió ha funcionat perfectament en els darrers anys fins l’entrada de Villasol.
 
Villasol assegura que el conveni no és necessari

El gerent del Consell Comarcal, Lucio Villasol, considera que aquest conveni, establert l’any 2008, no és necessari per al correcte funcionament de Mercavallès, i destaca que el marc legal i econòmic de han canviat des de la seva aprovació. Amb vigència per quatre anys, l’any 2012 es va prorrogar quatre anys més, però aquest any assegura que ha estat inviable mantenir la relació.
 
“Els compromisos adquirits el 2008 ara no es poden mantenir perquè ha canviat el context legal i econòmic, allà s’hi estableix que la imputació despeses en la gestió
 
indirecta del mercat per part del Consell Comarcal té un topall de 23.000 euros anuals, i ara això esta molt per sota dels costos reals”, defensa. Per aquest motiu destaca que el conveni té caràcter voluntari, i que a més la nova llei de reforma del règim local (LRSAL) destaca de manera explícita que els convenis obligatoris no han de generar en cap cas dèficit.
 
Villasol assegura que seran els nous governs sortints de les urnes els qui hagin de decidir si estableixen un nou conveni amb els majoristes, tot i remarca per activa i per passiva que el funcionament del mercat està garantit, i recorda que en els darrers mesos el Consell Comarcal hi ha fet inversions per a millorar les instal·lacions abans de finalitzar l’acord.