Pas endavant per endreçar l'atorgament d'ajudes socials

L'objectiu és actualitzar els criteris de concessió per millorar l'atenció i la prevenció en casos de vulnerabilitat

Una voluntària, preparant una comanda d'aliments
Una voluntària, preparant una comanda d'aliments | ACN
17 de març del 2023
Actualitzat a les 17:11h

El govern de Sant Cugat portarà a aprovació inicial el pròxim ple de març un nou Reglament de Prestacions Socials. L'objectiu és regular i "endreçar" el procés d'atorgament d'aquestes ajudes econòmiques amb un document que regularà la seva concessió a partir de criteris tècnics i jurídics per atendre i prevenir situacions d'emergència entre el veïnat més vulnerable.

"Aquest reglament serà un instrument de primer ordre per fomentar les polítiques públiques socials", ha exposat el tinent d'alcalde de Drets Socials, Marco Simarro. "Continuarem funcionant amb criteris d'equitat, però ara ho farem amb un reglament públic i específic que incorporarà barems socials per garantir que les prestacions arribin a qui més ho necessita", ha assenyalat el cupaire.

En aquest sentit, malgrat que els ingressos econòmics (indicador de la renda de suficiència - IRSC) continuen sent el factor determinant per l'atorgament d'aquestes ajudes, a partir d'ara s'incorporaran uns criteris de baremació social. Uns criteris que també s'abordaran de manera individual, cas per cas, per part dels tècnics de l'àrea de Drets Socials del consistori abans de ser resoltes. "Volem vetllar per garantir una inclusió social i una igualtat d'oportunitats real", ha reivindicat Simarro.

Així doncs, en cas d'aprovar-se el nou reglament, de cara al futur, a banda dels índexs econòmics també es tindran en compte els dèficits en les condicions d'alimentació o higiene; dificultats d'accés o manteniment de l'habitatge; les situacions de risc per motius laborals (atur); de problemes de salut greu o de malaltia mental; existència de membres amb necessitats educatives especials; o situacions de risc per a menors o persones vulnerables. 

Des del govern confien que, passat el període d'exposició pública i d'al·legacions, el reglament s'aprovi definitivament abans que acabi el mandat.