Sant Cugat s'engalana per acollir la 3a edició del Festival Lumínic de fotografia

De l'11 de juny al 17 de juliol, més de mig centenar de fotògrafs desplegaran les seves obres a la ciutadania

Publicat el 10 de juny de 2022 a les 16:11

Els carrers, places i galeries de Sant Cugat lluiran les seves millors gales per acollir la 3a edició del Festival Lumínic de fotografia contemporània, la més "internacionalista" feta fins ara. Coorganitzat de la mà de l'Ajuntament, el certamen acollirà multitud d'exposicions, tallers i conferències de més de mig centenar d'autors nacionals i d'arreu del món de l'11 de juny al 17 de juliol. Reconeguts com Laura Wilson, Jose Luis Carrillo, Verónica Losantos o Bigas Luna són només alguns dels noms dels convidats.

Enguany, la temàtica central del festival explorarà la idea del "límit" des de diferents perspectives, abraçant mirades de gènere, fins a mediambientals o de fronteres socials. La cita vallesana proposa una vintena d'espais des d'on gaudir gratuïtament de l'art fotogràfic; des del Monestir fins a la façana de l'Escola de Música Victòria dels Àngels, passant pels museus, sales d'exposicions i les galeries de la ciutat.

En aquest sentit, per aquesta edició Lumínic ha sumat esforços amb Galeries d'Art de Catalunya (GAC) aconseguint portar continguts del festival fins a Barcelona, Lleida o Reus. Amb aquest moviment, es pretén teixir i fer créixer el circuit expositiu fotogràfic arreu de Catalunya amb la voluntat de mantenir i expandir aquest vincle per a les pròximes edicions.
 

Un total de 55 artistes participen en la tercera edició del Festival Lumínic Foto: ACN


De la mateixa manera, i amb l'afany de "donar veu a les noves generacions de creadors", el festival també ha col·laborat amb diverses escoles i centres de fotografia del país: Elisava, Grisart, Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, alumnes i exalumnes de Belles Arts de l'UB, El Observatorio i l'Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat.
 
Entre les activitats programades en els propers dies hi destaquen l'enganxada de fotografies amb Camila Oliveira, una visita guiada al Centre d'Art Maristany per l'exposició col·lectiva amb artistes de l'Argentina, o la taula rodona "Dones amb ulls de dona" a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

[h3]"Democratitzar la cultura"[/h3]
Des del festival, codirigit pels fotògrafs i gestors culturals Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal, han reivindicat la intenció de consolidar el festival com a "plataforma a favor de la fotografia" des d'on poder defensar un ampli ventall de valors socials i "democratitzar la cultura". Tanmateix, també han destacat el tractament i la contribució econòmica que s'ofereix als artistes participants, la paritat en la selecció d'autors, la col·laboració amb el sector i el desig de contribuir a l'educació d'aquest art. 

Finalment, també cal mencionar el naixement de l'editorial Lumínic, que ja ha editat tres fotollibres dels fotògrafs Bernat Millet amb "Bitter Sweet Soft"; de Jose Luis Carrillo amb "Los hijos del ciervo"; i el de la Fundació SETBA i l'artista Marta Fàbregas sota el títol "BRIANS. Dones invisibles".