21 de novembre: Millo, de la rialleta als fets

El nou delegat del govern pren possessió aquest matí amb Sáenz de Santamaría present. Per causes molt diferents avui van al Suprem dos senadors: Rita Barberá i Santi Vidal. Mentrestant, Homs es prepara per perdre l'aforament. Sarkozy, De la Morena i Lluch també són protagonistes

21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 9:53h

Enric Millo, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, és de nou protagonista. Davant la plana major del PP català i de Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta i responsable dels "assumptes catalans", pren avui possessió. Dissabte ja us avisava de l'allau de literatura periodística amb Millo i el "diàleg". De l'operació ordida per Rajoy n'escriu Pep Martí. Amb el procés no hi ha res a fer, però veurem si en assumptes com ara el finançament o les infraestructures es passa de la rialleta als fets. Lluny de Millo, a Madrid, al Tribunal Suprem seran protagonistes dos senadors per motius dispars: Rita Barberá, exalcaldessa de València del PP, declara per la corrupció, i Santiago Vidal, d'ERC, veurà ratificada o no la seva suspensió com a jutge per haver redactat un projecte de constitució catalana.    

El franquisme que encara dura. Vidal és víctima de la judicialització del procés. També Francesc Homs, del PDECat, a qui entrevistem amb Oriol March i que es veu més fora que dins del Congrés per haver posat urnes el 9-N. El missatge més rellevant que deixa és que si la desobediència és unitària és difícil d'aturar i reprimir. Compara el que passa ara amb la justícia franquista. Ahir, just quan feia 41 anys de la mort del dictador, també ho va fer Raül Romeva en un necessari acte de reconeixement del Govern als que van lluitar contra la dictadura. I era el que desprenia la convocatòria d'Òmnium a la presó Model, d'alt contingut simbòlic, en el marc de la campanya "Lluites compartides". Roger Tugas va ser als dos actes i en va fer sengles cròniques.

Euskadi recupera la vella fórmula. El PNB diu que ara no toca. Iñigo Urkullu ha evitat un pacte amb Bildu que activi un procés sobiranista i compartirà govern amb el PSOE, que ja era aliat al Parlament, als ajuntaments i a les diputacions. Els socialistes tornen a l'executiu, que ja van compartir amb els nacionalistes als 80 i als 90, malgrat haver obtingut el seu pitjor resultat. Avui les executives ho ratificaran, dimecres i dijous es farà el debat d'investidura i dissabte Urkullu prendrà possessió. Al nou govern li faltarà un escó per la majoria absoluta. C's es va felicitar de pacte però no els podrà ajudar perquè no va aconseguir representació.

Sarkozy sense el segon i Merkel a pel quart. I si el panorama basc exhibeix estabilitat, el francès està ben remogut. Els socialistes, al poder a l'Elisi i a Matignon, van a la baixa i el xenòfob Front Nacional de Marine Le Pen, emmirallat en Donald Trump, és una amenaça molt real. Sembla que només la dreta pot parar-los els peus i per això era important la primera volta de les primàries presidencials. De moment, l'expresident Nicolas Sarkozy no tindrà un segon mandat. El candidat sortirà entre dos dels seus exministres: François Fillon i Alain Juppé. La salut de la dreta a Alemanya és millor i Angela Merkel optarà a un quart mandat sense deixar de mirar de reüll als ultres.


Vist i llegit

La baralla en un bar d'Alsàsua, a Navarra, entre una colla d'independentistes i dos guàrdies civils de paisà un dissabte de matinada ha aixecat polèmica. Els sectors més espanyolistes van considerar-ho terrorisme i l'Audiència Nacional s'hi va abonar. Ja hi ha diversos empresonats i poden afrontar penes d'entre 10 i 15 anys. La periodista Elisa Beni argumentava en una opinió a ElDiario.es perquè tot plegat és desproporcionat.


 El passadís

El nou secretari d'Estat d'Hisenda, Enrique Fernández Moya, va substituir el ministre Cristóbal Montoro a les jornades de S'Agaró dissabte. Potser perquè no va ser fins a última hora que es va confirmar la seva presència no va poder treure bitllets i va arribar des de la seva ciutat, Jaén, en cotxe. Per cert que la presidenta de la Fundació Olof Palme, Anna Balletbó, ànima i amfitriona de les jornades, va evidenciar poca sintonia amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. A aquest últim, l'exdiputada socialista li va retreure no voler negociar el finançament amb la resta de comunitats. "Per beure del porró -va advertir- cal ser a la taula". El vicepresident li va replicar que preferia no ser a taula, quedar-se dempeus i poder gestionar la bóta.


 L'efemèride

Avui fa setze anys que ETA va matar a Barcelona Ernest Lluch, a qui Balletbó va atribuir la lliçó del porró. Lluch, nascut el 1937 a Vilassar de Mar, va liderar els diputats del PSC a Madrid (i la seva negativa a presentar les esmenes contra la LOAPA va crear polèmica) i va ser ministre de Sanitat. Seu és l'accés universal a l'atenció sanitària. Aquest professor d'Econòmiques era un polític d'alçada intel·lectual, fervorós culer i gran coneixedor de la realitat valenciana i la basca. L'atemptat va causar un gran impacte perquè havia advocat pel diàleg per superar el conflicte armat. Aquí un vídeo d'homenatge.


 L'aniversari

Un 21 de novembre d'avui fa 60 anys naixia a Brunete (Madrid) el periodista radiofònic José Ramón de la Morena. A ell li devem l'espectacle radiofònic nocturn en forma d'entretinguda macrotertúlia esportiva. És el model d'El Larguero, mític programa de la Cadena Ser que va acabar amb anys de lideratge de José María García, figura dels 80. Ara, De la Morena ha passat a Onda Cero i ja ha fet les paus amb García.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.