Rajoy busca imposar un relat d’obertura amb el nomenament de Millo

La designació del nou delegat s’emmarca en el “diàleg” encetat entre Sáenz de Santamaría i el Govern català | L'executiu del PP no concreta la suposada "singularitat" que podria reconèixer en alguns àmbits i no abandona la via judicial per donar resposta al procés | Albiol triarà entre Santi Rodríguez o Esperança García per al càrrec de portaveu al Parlament

Enric Millo, en una imatge d'arxiu
Enric Millo, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
20 de novembre del 2016
Actualitzat el 21 de novembre a les 12:06h
La designació del nou delegat del govern espanyol a Catalunya es produeix just quan s’ha anunciat que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría mantindrà una propera reunió amb el vicepresident Oriol Junqueras a Barcelona per tractar assumptes de l'agenda catalana. La número dos de Rajoy dirigirà l’estratègia del govern espanyol respecte a Catalunya, i ja s’ha mostrat disposada a l’estudi d'algunes e les 46 demandes fetes (les que indubtablement no desbordin el marc espanyol) per la Generalitat l’abril passat.

De fet, el passat dijous es va reunir en la seva visita a Foment amb Carles Puigdemont per anunciar-li l'obertura d'unes noves relacions. El govern del PP no ha concretat, però, en que consistirà l'acceptació d'una certa "singularitat" en temes com les infraestructures o el finançament i en el procés, el gran assumpte de la legislatura, no ha emès cap senyal que permeti pensar en un canvi de rumb en l'estratègia de judicialització.

La vicepresidenta, de nou a Barcelona

Serà la vicepresidenta Sáenz de Santamaría qui presideixi aquest dilluns el traspàs de funcions entre María Llanos de Luna i Enric Millo. Fa quatre anys, va ser l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, avui defenestrat, qui ho va fer.

El govern Rajoy envia també un senyal als populars catalans: moderació, moderació i moderació. Malgrat l’èxit rotund que ha suposat la resolució del bloqueig polític de l’Estat espanyol per a Rajoy a nivell electoral, la realitat de la correlació de forces al Congrés és que el PP no té majoria absoluta i cal bandejar, per tant, els excessos de prepotència de l’anterior legislatura. La consigna ara, també adreçada als populars catalans, és aparèixer com una formació dialogant.

Aquests dies, més d’un dirigent del PP català ha comentat que "el govern espanyol ha fet un gest d’obertura que hauria de ser correspost" per la part catalana. Però alhora, un coneixedor de l’interior del partit, assenyala que seria erroni que els sobiranistes "es fessin massa il·lusions" sobre els canvis més o menys estètics que pot representar la designació de Millo.
 
Al PP català, tots contents

El comitè executiu del Partit Popular català de divendres passat, convocat per García Albiol, va ser un moment d’agraïments i abraçades. Millo deixava el Parlament per assumir la delegació del govern espanyol a Catalunya, i estava content. Tot era satisfacció entre els presents. Algun malpensat ha apuntat que si el nou delegat estava content pel nomenament, d’altres ho estaven per veure’l fora de la peça clau de portaveu a la cambra. Probablement, el mateix Millo, molt vinculat a Alícia Sánchez-Camacho, va copsar amb sorpresa la felicitació entusiasta d’alguns companys de partit.

Però sent delegat a Barcelona, Millo continuarà pesant dins de l’estructura del PP català. Amb tota seguretat, més que si hagués estat designat secretari d’Estat de Turisme, com havia corregut en algun moment les darreres setmanes, però menys que si se l'hagués promogut a secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, càrrec per al que finalment es va triar Roberto Bermúdez de Castro.
 
Canvis al grup parlamentari

Un àmbit en què sí que es produiran canvis és en el si del grup parlamentari del PP al Parlament. Caldrà elegir un nou portaveu. Tot indica que el substitut de Millo sortirà d’un dels dos portaveus adjunts, el veterà Santiago Rodríguez o l'advocada Esperança García, valors segurs dins del PP.

Hi haurà un canvi de política de Rajoy pel que respecta a Catalunya? Això, en el millor dels casos, és encara una hipòtesi. El que sí que es pot assegurar és que el govern espanyol està interessat a reforçar aquest relat, i alguns mitjans ja s’hi han apuntat. I per intentar-ho, el tarannà d’Enric Millo és ideal.