Un informe de la Xarxa d'Alerta i Cooperació de la Unió Europea sobre seguretat alimentària ha posat en alerta els països del continent després d'haver detectat l'auge d'unes patates fregides de bossa amb gust picant que provoquen problemes per a la salut del consumidor. Diverses pàgines sobre protecció dels usuaris en seguretat alimentària s'han fet ressò de l'informe (que podeu consultar aquí sencer en PDF) que retrata diverses situacions descobertes durant el 2023.
Les xips assenyalades contenen capsaïcina, una molècula present en la majoria dels aliments més picants, com els bitxos o xilis. Es poden comprar per internet i es van viralitzar moltíssim en autoconsiderar-se "la patata més picant del món". Presentada amb un bitxo escopint foc i una capsa en forma de taüt, no és un aliment il·legal, però les autoritats alimentàries d'arreu del continent deixen ben clar que la capsaïcina pot provocar "nàusees, vòmits, hipertensió arterial, sensació de forta picor als ulls i una irritació severa de les mucoses".
El producte prové de la República Txeca i s'ha comercialitzat amb força durant l'any passat a diversos països de la UE. Entre ells Suïssa, que va obligar les autoritats a activar certes alertes de la xarxa comunitària sobre seguretat alimentària per alertar dels riscos i problemes que comportava consumir aquest producte. Des d'Itàlia i Alemanya també advertien que tot i que la publicitat i l'empaquetatge de les patates fregides contenia certes advertències, totes elles eren en anglès i no suposaven una protecció suficient per consumidor.
Aquestes patates es distribuïen a 23 països de la Unió Europea i estaven disponibles online (encara hi ha certs establiments on es pot adquirir, però amb moltes restriccions perquè no va per canals o supermercats oficials). La República Txeca va informar de la suspensió de la seva venda el passat novembre. A Grècia es van retirar el gener del 2024, a França al març i a Dinamarca al juliol.