Ets d'aquelles persones a qui els agrada el formatge? En menges habitualment? És possible que aquest sigui el teu cas, ja que és un dels lactis més populars de la dieta mediterrània. Si és així, estàs de sort perquè un estudi compartit recentment pel neurocirurgià i neuròleg el Dr. Mill Etienne ha demostrat que té un impacte positiu en la funció cognitiva i la memòria.
De quins formatges, però, parla concretament la recerca? La investigació s'ha fet al Japó amb 1.200 persones adultes i vincula el consum de formatges com el cheddar o el feta amb un millor rendiment del cervell. No obstant això, per aconseguir els esmentats beneficis, no n'hi ha prou amb comprar aquest tipus de làctics, també cal que siguin de bona qualitat.
En aquest sentit, el neuròleg ha recomanat evitar els ultraprocessats perquè poden contenir additius com ara el diacetil, un enzim que es fa servir per donar gust i que pot contribuir a deteriorar la memòria i augmentar el risc de malalties cerebrovasculars. En aquest sentit, més enllà dels esmentats, el parmesà o el suís també poden ser bones opcions. De la mateixa manera, l'especialista ha demanat fugir d'aquelles opcions de formatge que venen envasades individualment o bé són per untar.
Els formatges són rics en calci, fòsfor, vitamina B12 i minerals essencials per al funcionament cerebral. El seu impacte en l'àmbit neurològic es deu, especialment, a dos aminoàcids: la tirosina i el triptòfan. En el primer dels casos, s'encarrega d'estimular la producció de dopamina i la sensació de plaer. En el segon, es tracta d'un precursor de la serotonina, un neurotransmissor que regula l'estat d'ànim.
El Dr. Etienne també ha donat un truc per saber com el consum de formatge ens afecta a la salut cerebral: és tan fàcil com estar pendent dels senyals corporals. Si quan en mengem d'un determinat tipus, sobretot en aquells casos que presenten un alt contingut de lactosa, notem problemes digestius, pot ser que l'impacte, lluny de ser beneficiós, sigui negatiu.