L'augment de denúncies per casos d'LGTBI-fòbia reclama més «prevenció» i atenció als joves

Des de l'observatori que es monitoritzen les discriminacions per raó d'identitat o orientació sexual adverteixen que es detecten també més incidències cap a les persones trans

Acció de l'Observatori contra la LGTBI-fòbia davant les discriminacions i violències rebudes pel col·lectiu el 2024
Acció de l'Observatori contra la LGTBI-fòbia davant les discriminacions i violències rebudes pel col·lectiu el 2024 | Eloi Falp
13 de gener de 2025, 18:20
Actualitzat: 18:21h

Els casos coneguts de discriminació o violències cap a les persones del col·lectiu LGTBI continuen creixent a Catalunya, tal com reflecteix una radiografia inicial del 2024 presentada aquest dilluns des de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia. Si l'any anterior s'havien superat les 300 incidències per poc, aquesta vegada ja s'ha arribat a la xifra dels 318 casos. Tant en termes absoluts com relatius, guanyen pes les denúncies per discriminacions cap a persones trans, sobretot dones. Gairebé un de cada quatre fets té un component de transfòbia. En canvi, com és habitual arreu, la majoria dels insults, vexacions o agressions els rep el col·lectiu gai, també més nombrós. El 52% dels casos coneguts per aquest observatori colpeja homes homosexuals.

Segons ha exposat Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia, també hi ha un espai creixent de denúncies que reben que tenen a veure amb els atacs a través de les xarxes socials. Ja són gairebé el 10% dels casos que han aplegat des de l'entitat i tenen a veure amb "els discursos d'odi" que han anat guanyant terreny en l'espai digital els darrers anys. "Tot aquest discurs empapa sobre la gent jove i després genera una perillositat molt gran", apunta Rodríguez. 

La via proposada per l'observatori de manera primordial són "les polítiques de prevenció" i "sobretot a l'educació", ha ressaltat el seu president. També ha lamentat que de moment això no s'està tenint en compte amb suficient entitat a l'escola catalana. "El discurs d'odi és l'avantsala del delicte d'odi", ha insistit Eugeni Rodríguez, abans de recomanat que la Generalitat activi noves vies per "tallar d'arrel" aquest caldo de cultiu. 

Les denúncies d'agressions físiques també van a l'alça. L'any passat se'n van registrar 83 casos. De prop, les segueixen les mostres d'odi i exaltació de discursos contra els drets de les persones LGTBI (72) i les agressions verbals (60). Sobre les dades presentades aquest dilluns, que analitzen el 2024, es veu com a la ciutat de Barcelona -que aplega la meitat de les incidències- els districtes on hi ha més discriminacions són Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i l'Eixample, respectivament.

Arxivat a