El coet Ariane 6 s'enlaira amb èxit amb un nanosatèl·lit de la UPC a bord

L'aparell observarà la Terra, estudiarà fenòmens climàtics i monitorarà vaixells per evitar accidents

Redacció
09 de juliol del 2024
Una de les peces que transporta el coet Ariane 6
Una de les peces que transporta el coet Ariane 6 | Agència Espacial Europea

El coet Ariane 6 s'ha enlairat aquest dimarts a les nou de la nit tal com estava previst des del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa. La nau porta a bord set carregaments, entre els quals el nanosatèl·lit 3Cat-4, el cinquè creat pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC). Desenvolupat per estudiants, és l'únic instrument català que transporta el coet. Un cop en òrbita, se centrarà a observar la Terra, estudiar fenòmens meteorològics i climàtics des de l'espai, així com localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents. Al llançament hi ha hagut presents dos membres de l'equip que han desenvolupat l'aparell català.

El 3Cat-4 és un CubeSat d'1 unitat (1 U) i ha estat un dels seleccionats per anar a bord del coet, juntament amb un satèl·lit gallec i altres càrregues útils procedents d'Alemanya, Eslovàquia, França i Portugal. Aquesta selecció es va dur a terme arran d'una convocatòria feta per l'ESA, que va oferir un llançament en òrbita terrestre baixa per a experiments de fins a una massa total de 80 quilos i l'alliberament de càrregues útils amb una massa combinada de fins a 800 quilos.

L'objectiu del nanosatèl·lit construït a la UPC és mesurar mitjançant un reflectòmetre de senyals de navegació GPS i Galileo (GNSS-R) i un radiòmetre de microones desenvolupats pels estudiants, diversos fenòmens meteorològics i climàtics des de l'espai, i observar la Terra per monitorar el gel i la humitat del sòl. També té com a finalitat localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents i estudiar les interferències en la banda de la freqüència que s'utilitzarà.

L'aparell incorpora un component nou, una antena desplegable que, un cop en òrbita, ajudarà a obtenir una part de les dades que es mesuren, tant les de radiometria com les que es volen detectar per mitigar les interferències de radiofreqüència mitjançant l'instrument GNSS-R.

El projecte va ser seleccionat fa set anys pel programa 'Fly Your Satellite!' de l'Agència Espacial Europea, que ofereix als estudiants universitaris l'oportunitat de dissenyar, construir i posar en òrbita els seus propis satèl·lits. Des d'aleshores, el desenvolupament del disseny, la construcció i el test del 3Cat-4 ha implicat més de 90 estudiants de grau, màster i doctorat de diverses titulacions.