Com s'han d'alimentar les persones grans?

La guia Calpeg dona consells per millorar l'alimentació de la gent gran, ja que no pot ser la mateixa que la dels adults

Hem de tenir en compte quins productes podem menjar en fer la compra
Hem de tenir en compte quins productes podem menjar en fer la compra | Arxiu
Redacció
01 de juny del 2024

L'alimentació és un dels pilars fonamentals de la vida i de la salut. A cada fase de la nostra vida hem d'adaptar aquesta alimentació per treure'n el màxim partit, ja que les necessitats del cos són diferents a cada edat. De fet, com més grans ens fem, més important és tenir una alimentació saludable. Encara hi ha pocs estudis sobre la importància de la dieta més enllà dels 60, és per això que s'ha creat la guia Calpeg (Consells Alimentaris per a Persones Grans). Una de les creadores d'aquesta guia, Glòria Arbonés, explica que "l'envelliment comença molt abans dels 60 i continua fins al final de la vida. En aquest procés hem de tenir clars certs citeris d'alimentació". Arborés és farmacèutica, membre de la vocalia de l'alimentació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i part de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació.

L'especialista ha presentat aquesta setmana a la Fira Gran la guia Colpeg juntamemt a Assumpció Roset, doctora en farmàcia i exvocal d'Alimentació i Nutrició del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona. Les professionals destaquen que cada persona té necessitats individuals i que l'alimentació ha de ser personalitzada. Amb l'edat canvia el metabolisme, i per això s'ha d'adaptar l'alimentació a l'edat i a la condició de cadascú. Aquests son, però, alguns consells generals per l'alimentació de la gent gran

Atenció amb la proteïna

Una de les conseqüències de fer-se gran és la pèrdua de massa muscular, és per això que és important no descuidar ingerir proteïna de qualitat. D'aquesta, un 50% hauria de ser d'un alt valor biològic, segons apunten els experts. Aquesta proteïna d'alt valor biològic és la llet i derivats, el pollastre, el peix, els llegums i els ous. Arbonés apunta que s'ha de vigilar especialment amb la carn vermella, ja que va associada als greixos. S'ha de reduir, doncs, i prioritzar les carns blanques i el peix, ja que conté greix saludable i omega-3. Pel que fa als llegums, seria recomanable menjar-ne tres vegades per setmana, ja que a més d'aportar proteïna de qualitat, també contenen fibra i ferro. 

Sobre l'ou, Arbonés explica que "la seva proteïna és molt recomanable i està associada a la clara, mentre que el colesterol està al rovell". A més, la clara té un alt contingut en aminoàcids, que ajuden a sintetitzar la proteïna muscular. En aquest sentit, apunta que recomana "limitar a tres rovells setmanals però no limitar les clares. Es poden trobar liofilitzades i són fàcils d'incorporar a sopes i purés". 

El calci és molt important

En fer-nos gran, necessitem més calci per prevenir la desmineralització òssia i disminuir el risc de fractures. En aquest sentit, els productes que millor funcionen són la llet i els productes làctics. Sobre si consumir-los desnatats o no, Arbonés explica que aquests productes tenen menys vitamina D, una vitamina que també ens aporta el sol, malgrat que a vegades no la sabem aprofitar. Per aconseguir aquesta vitamina D no cal estar hores prenent el sol, sinó que amb petites estones en el dia a dia ja és suficient. Per tant, l'especialista recomana sortir de casa i que ens toqui el sol 10 o 15 minuts al dia. 

L'aigua: una de les claus

Un estudi recent de la prestigiosa The Lancet va demostrar que en ratolins que se'ls restringeix l'aigua durant tota la vida, se'ls escurça l'esperança de vida i promou els canvis degeneratius. De fet, es creu que això és aplicable als humans, i que una hidratació òptima pot alentir el procés d'envelliment. Roset apunta que "les persones grans han de veure molta aigua", i afegeix que confia molt "en l'aigua, la fruita i les verdures" com a pals de paller d'un bon envelliment. "Fan que funcioni millor tot l'organisme", apunta. Això es recomana, ja que ha d'haver-hi un equilibri entre què es beu i què s'expulsa, i moltes vegades les persones grans tendeixen a beure menys aigua de la que haurien, provocant estones de deshidratació.

La recomanació en xifres és beure entre un litre i dos d'aigua al dia, contant l'aigua dels productes com fruites o verdures o les sopes. Aquesta és la mateixa recomanació per a les persones adultes. A partir dels 60 disminueix la sensació de set, però s'ha de beure igualment, encara que es tingui incontinència urinària i pugui resultar incòmode.