La policia espanyola, en una operació conjunta amb l’Agència Tributària i dirigida per la Fiscalia Europea, ha detingut 30 persones per un presumpte frau milionari en el comerç intracomunitari de vehicles de luxe procedents d’Alemanya. El total del frau de l’IVA a l’estat espanyol supera els 17 milions d’euros.
S’han fet 15 registres en 13 províncies de l’Estat, entre les quals Barcelona, i dos a Alemanya, on residia el principal líder de l’organització i des d’on operava i donava ordres amb una identitat falsa per evitar la justícia. Els registres s’han fet en domicilis dels dirigents de l’organització i empreses de compravenda de vehicles de luxe. S’han intervingut més de 300.000 euros en efectiu, joies i vehicles d’alta gamma.
També s’han bloquejat habitatges comprats amb fons del negoci criminal i valorats per més d’11 milions d’euros, així com nombrosos productes financers -a Espanya, Alemanya, Portugal i Lituània- que pertanyen a les empreses del conglomerat necessari per cometre els delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals.
🚩Detenidas 30 personas por un #fraude millonario en el comercio intracomunitario de vehículos de lujo procedentes de #Alemania
— Policía Nacional (@policia) December 27, 2024
El líder residía en territorio germano, desde donde daba las directrices bajo una identidad falsa
➡️15 registros en #España y 2 en Alemania en los que… pic.twitter.com/cYs24EFT9D
La cúpula de l’organització s’encarregava de subministrar des d’Alemanya els vehicles a diferents empreses de compravenda de l’Estat. Els vehicles de luxe eren distribuïts a través de dues branques de l’entramat, encarregades de transportar-los i entregar-los a la zona de Llevant, d’una banda, i a Andalusia, a Còrdova i a la Costa del Sol, de l’altra. Una tercera branca del grup era l’encarregada de crear l’entramat per al frau fiscal i el blanqueig de capitals.
El modus operandi consistia a introduir els vehicles utilitzant empreses anomenades missing trader -o operadores desaparegudes-, que incomplien l’obligació d’ingressar l’IVA a Hisenda. D’aquesta manera, els vehicles es venien a un preu inferior al del mercat. Aquestes empreses acumulen un deute tributari superior als 17 milions. L’organització criminal s’aprofitava per als seus objectius de persones que necessitaven especial protecció. A canvi d’allotjament en pisos francs de l’organització, les utilitzava perquè figuressin com a administradores i sòcies de les empreses de la trama.
El principal líder, a Alemanya, utilitzava documentació falsa per evitar la justícia, ja que li constava una reclamació judicial perquè ingressés a presó, així com 18 requisitòries com a investigat en diverses causes relacionades amb el tràfic de drogues i el frau fiscal, entre altres delictes. Ha estat detingut i ha ingressat a presó a Alemanya en espera de ser extradit a l’estat espanyol.