Es confirma el potencial preventiu de la dieta mediterrània contra el càncer

Tres estudis complementaris reforcen la tesi que substituir aliments propis de la gastronomia occidental per altres de la mediterrània redueix el risc de patir la malaltia

La dieta mediterrània és la més sostenible
La dieta mediterrània és la més sostenible | Europa Press
Nació
08 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:56h
Tres estudis liderats des de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i l'Escola Andalusa de Salut Pública (EASP) han confirmat que adoptar hàbits dietètics que s'allunyen del patró de dieta occidental a favor d'una dieta mediterràniapodria reduir el risc de desenvolupar càncer de pròstata, mama, còlon i recte. En aquest sentit, les investigacions reforcen la idea que les recomanacions nutricionals han de tenir en compte patrons generals de dieta més que no pas aliments individuals.

Els tres treballs, publicats a les revistes científiques Maturitas, British Journal of Urology International i Nutrients, formen part del Projecte EPIC-Espanya i estan liderats per Adela Castello, Marina Pollán, Miguel Rodríguez Barranco i María José Sánchez.

Rodríguez destaca la importància de ser "cautes" amb les conclusions d'aquests estudis, ja que tenir una dieta altament concordant amb el patró occidental no és sinònim de desenvolupar càncer, mentre que adoptar una gran adherència a la dieta mediterrània no garanteix una prevenció total. En qualsevol cas, els autors creuen que és important transmetre que s‟ha de reduir el consum dels aliments propis de la primera dieta i augmentar els propis de la segona.

És a dir, reduir el consum de lactis grassos, pans, arrossos i pastes blanques, embotits, hamburgueses, salsitxes i altres carns processades, refrescos ensucrats, sucs, dolços, brioixeria, menjar preparat i salses a favor d'una dieta amb una alta presència de fruites senceres, verdures, llegums, peix i oli d'oliva. "Aquest simple canvi pot reduir significativament el risc de patir càncer", assenyala Castelló.