El «fals Brad Pitt», el rocambolesc mètode que ha estafat milers d'euros a l'Estat

Els ciberdelinqüents van fer un perfil psicològic de les víctimes, que eren dues dones vulnerables, amb carències afectives i en estat depressiu

Brad Pitt, al Festival de Venècia d'aquest setembre
Brad Pitt, al Festival de Venècia d'aquest setembre | Gian Mattia D'alberto / LaPresse v / DPA
Redacció
23 de setembre de 2024, 10:31
Actualitzat: 10:31h

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones i ha investigat 10 més per pertànyer a una organització criminal que hauria estafat 325.000 euros a dues dones pel mètode conegut com a "fals Brad Pitt". L'operació s'ha portat a terme a Barcelona, a més de les províncies d'Almeria, Màlaga, BiscaiaGranada, Madrid, Huelva i Sevilla. Durant la investigació s'han localitzat, bloquejat i recuperat 85.000 euros dels estafats.

L'operació va començar l'agost del 2023, quan una dona de Granada va denunciar que li havien estafat 175.000 euros. Els agents van constatar que hi havia una segona víctima a Biscaia. Els estafadors feien creure les víctimes que estaven parlant amb el reconegut actor i aquest els proposava inversions.

S'han fet cinc escorcolls domiciliaris, on s'han intervingut nombrosos telèfons mòbils, targetes bancàries i de prepagament de telefonia, dos ordinadors personals i documentació, entre aquesta una agenda on hi havia apuntades les frases que els estafadors feien servir per enganyar les víctimes.

L'estafa s'hauria fet a través d'una plataforma d'internet de fans de l'actor Brad Pitt. Els detinguts van aconseguir fer creure a les dones que havien aconseguit intimar amb el conegut actor fins al punt que elles creien tenir una relació sentimental amb ell. Aquest fals Brad Pitt els va proposar que invertissin juntament amb ell en diversos projectes. Així van estafar 175.000 a la primera dona i 150.000 a la segona.

Dones vulnerables, amb carències afectives i en estat depressiu

Per captar a les víctimes, els ciberdelinqüents havien estudiat les seves xarxes socials i havien fet un perfil psicològic d'elles. Van descobrir així que eren dues dones vulnerables, amb carències afectives i en estat depressiu. Van fer servir també les plataformes de missatgeria instantània per intercanviar missatges i correus electrònics amb les dues dones fins a arribar al punt que elles van creure estar parlant amb l'actor. Quan el grau de confiança va ser màxim, el fals actor va proposar fer les inversions. Totes dues van accedir a fer transferències dineràries, fins que van descobrir que havien estat estafades i van denunciar els fets.

La Guàrdia Civil ha descobert que els ciberdelinqüents havien creat una xarxa de comptes bancaris donats d'alta amb documentació falsificada de persones de nacionalitats africanes en les quals es rebia els diners estafats. També feien servir mules que, a canvi d'una petita quantitat de diners, rebien els imports i els transferien a altres comptes per blanquejar-lo.

La fase d'explotació de l'operació va començar el novembre del 2023, quan van ser detingudes dues persones a Almeria i un tercer a Màlaga, tots per rebre als comptes part dels diners estafats. Entre gener i febrer del 2024 la Guàrdia Civil va investigar tres persones a diferents punts de l'Estat, entre ells Barcelona. Finalment, van ser detinguts a Torremolinos (Màlaga) i Màlaga els dos caps de la trama. A l'organització se li atribueixen els delictes d'estafa qualificada, blanqueig de capitals, falsificació de documents i pertinença a banda criminal.

El fill d'una de les víctimes li va robar 17.000 euros

Durant la investigació, els agents van descobrir que el fill de la víctima de Granada havien fet tres càrrecs fraudulents amb una targeta bancària de la seva mare i li havia robat 17.000 euros. Va ser detingut per aquests fets. Els investigadors descarten però que el fill tingui res a veure amb l'organització criminal desmantellada.