Josep Tarradellas i el procés, a debat a l'Ateneu Barcelonès

Un acte recorda la figura de l'expresident de la Generalitat en el marc de la celebració dels 40 anys del seu retorn

Publicat el 21 d’abril de 2017 a les 22:40
Actualitzat el 22 d’abril de 2017 a les 07:07
Una sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès plena ha acollit l'acte "Josep Tarradellas: continuïtat i futur", celebrat conjuntament amb l'associació cultural Vibrant i en el marc de la celebració dels 40 anys del retorn de l'expresident. Han intervingut Montserrat Catalan, comissària de la commemoració nomenada per la Generalitat, Jordi Miravet, president de l'Associació 1714 i membre de Vibrant, l'historiador Carles Santacana i Maria Mestre, de la secció d'Història de l'Ateneu.

Catalan ha fet una exposició de la trajectòria biogràfica de Tarradellas, de qui va ser secretària personal des que va assumir la presidència fins a la seva mort, i ha posat en valor l'Arxiu Tarradellas de Poblet, que va dirigir durant anys, i on hi ha dipositats dos milions de documents i fons cabdals sobre capítols de la història de la guerra i l'exili. 

Santacana ha parlat del Tarradellas de l'exili, i de la voluntat ferma del veterà polític de tornar i mantenir la seva independència. Per això va rebutjar algunes propostes de compra del seu arxiu, malgrat la penúria econòmica que va patir els anys setanta.

Santacana s'ha referit a l'exili com una experiència "molt dura, no pas èpica, i plena d'incertesa, i sobre la qual els historiadors fem trampa perquè sabem com va acabar, però els catalans de l'exili ignoraven quan tornarien o si podrien fer-ho". Tarradellas sempre va tenir clar la necessitat de contactar amb l'interior i no refiar-se només de l'exili, que era també la derrota.

En el col·loqui posterior, hi ha hagut intervencions crítiques des del públic i diverses persones han plantejat l'interrogant sobre el paper que adoptaria ara Tarradellas davant el procés. L'activista Víctor Cucurull ha estat molt crític amb la transició, recordant totes les retallades sofertes pels diversos projectes d'Estatut, i una sòcia ha atacat Tarradellas per haver dit "ciutadans de Catalunya en lloc de catalans", tot recordant que la Generalitat va néixer sotmesa a la legalitat espanyola.  

Josep Fornas, que era entre el públic, antic col·laborador de Tarradellas, de 92 anys, ha respost dient que l'expresident sempre va defensar la màxima llibertat pel poble de Catalunya, i que estaria identificat amb el procés, "seria independentista", però que la realitat dels anys de la transició i la d'ara són molt diferents, i no es pot treure mèrit al que en aquells moments es va aconseguir. Jordi Miravet, des de la taula, ha assegurat que Tarradellas estaria alineat amb els qui volen un Estat propi per Catalunya.   

L'Ateneu és un lloc adient per recordar Tarradellas. L'expresident en va ser soci i en el moment d'esclatar la guerra, va jugar un paper determinant per evitar que l'entitat i el seu fons patrimonial i bibliogràfic caiguessin en mans de grups incontrolats.