Dia complicat d'incendis a Catalunya. Després de 30 hores de treballs incansables al Baix Ebre, on ja s'han cremat més de 3.000 hectàrees, aquest dimarts a les 5 de la tarda la tarda s'ha declarat un nou foc a l'Anoia, que ha estat declarat com a estabilitzat sobre 2/4 de 10 del vespre. Els serveis d'emergència han recomanat el confinament d'algunes masies disperses de Sant Pere Sallavinera, a l'Alta Segarra (Anoia), Aguilar de Segarra i Fonollosa (Bages) arran de la proximitat de l'incendi declarat cap a les cinc de la tarda. El foc, que ha començat en una zona agrícola, s'ha estès cap a una àrea forestal i ja ha cremat unes 130 hectàrees, un 60% de les quals agrícoles i el 40% forestals, segons el balanç dels Agents Rurals.
Una quarantena de dotacions terrestres treballen per encerclar les flames
En aquests moments, els Bombers hi treballen amb unes 40 dotacions terrestres i els mitjans aeris ja s'han retirat, amb l'arribada de la nit. Els Bombers continuaran treballant durant tota la nit per tenir-lo controlat. El cap del foc, que ha arribat a massa boscosa, és el punt més crític, mentre que el flanc dret, que afecta camps de cereals, evoluciona favorablement.
Confinament actiu com a mesura preventiva
Els serveis d'emergència mantenen el confinament com a mesura preventiva i recorden que les tasques de contenció continuen actives. De fet, els Bombers han afirmat que la prioritat d'aquesta nit serà l'incendi de l'Anoia i el Bages, per davant del de l'Ebre, “per evitar llevar-nos dimecres amb dos incendis descontrolats”. Així, han reforçat el dispositiu amb l'objectiu de contenir el foc i poder destinar més efectius a l'incendi de l'Ebre a partir de dimecres.
Ricard Tomàs, alcalde d'Aguilar: "Si les flames entren al poble, arribaran a Fonollosa i Sant Mateu"
L'alcalde d'Aguilar de Segarra, Ricard Tomàs, reclama mitjans aeris al flanc dret de l'incendi per evitar que les flames entrin en el seu terme, on hi ha zona boscosa. "Si les flames entren al bosc, arribaran a Fonollosa i Sant Mateu de Bages", ha vaticinat.
Tomàs, que segueix l'evolució de l'incendi de Sant Pere Sallavinera des de l'Ajuntament, però que està informat en tot moment, tem que el flanc dret de l'incendi, que ara mateix avança per camps de cereals, arribi a Aguilar de Segarra. La frontera entre els dos municipis dibuixa també el mosaic de la zona, que passa de zona agrícola a zona forestal.
Tot i que els efectius que custodien aquest flanc ja han obert un tallafoc, el batlle tem que les flames, igualment, entrin en el bosc. Si això passa, "ningú no aturarà les flames" que arribaran amb facilitat als termes de Fonollosa i Sant Mateu de Bages, segons pronostica.
Actualment, el vent no és massa fort, però bufa en direcció a la massa forestal d'Aguilar. "Tenim dotacions terrestres dels Bombers, però cal que es bombardegi aigua per evitar qualsevol opció que les flames arribin al bosc". Actualment, les 8 dotacions aèries dels Bombers estan concentrades en el flanc contrari, l'esquerre.
Es dona la circumstància que Sant Pere Sallavinera va ser una de les zones afectades pel gran incendi del juliol de 1998 que va calcinar unes 27.000 hectàrees en diverses comarques de la Catalunya Central.
Fàtima Brunet, veïna de la Llavinera: "Sembla que el vent bufa cap a una altra banda, però no estem gens tranquils"
La vintena de veïns del nucli de la Llavinera, situat al sud-oest del terme municipal de Sant Pere Sallavinera (Anoia), es mantenen a l'"expectativa" davant l'evolució de l'incendi. Actualment, les flames es troben a aproximadament un quilòmetre en línia recta, tot i que el vent sembla bufar en una direcció que no afavoreix l'avançament cap al nucli. "Ara sembla que podem respirar una mica tranquils, però potser d'aquí mitja hora canvia la situació, així que no estem gens tranquils", ha explicat a l'ACN Fàtima Brunet, una de les veïnes.
Una opinió compartida per l'Àngel Illa, un altre resident, que considera que és un incendi "molt perillós" perquè la zona està envoltada de molta massa forestal. "A veure si tenim sort, perquè hem vist cremar aquest territori altres vegades", lamenta. Diversos veïns del nucli s'han agrupat en un punt per observar l'evolució del foc amb preocupació.