La llevantada omple de llagostins la llotja de Sant Carles de la Ràpita

Les captures d'aquest crustaci han augmentat de manera notable després del temporal

Publicat el 05 de novembre de 2015 a les 19:22

El llagostí és l'estrella de la gastronomia rapitenca. Foto: Sofia Cabanes


El temporal de llevant que el passat dilluns va obligar a amarrar tota la flota ebrenca i que ha malmès, novament, els punts més fràgils del Delta de l’Ebre, ha servit, paradoxalment, perquè les captures de llagostins hagin crescut exponencialment.

I és que entre els dos dies posteriors al temporal, dimarts i dimecres, van entrar per la llotja de Sant Carles de la Ràpita (el Montisà) més de 600 quilos d'aquests crustacis. Aquest volum de captures s’explica pel fet que viuen enterrats al fons marí i les llevantades afavoreixen que surtin del fons i puguin ser capturats. 

El preu mitjà de subhasta del llagostí a la llotja rapitenca és de 17,37 euros/kg (sense impostos), segons les dades facilitades per la Confraria de Pescadors Verge del Carme, però aquests darrers dies ha arribat fins al 25 euros/kg. És un preu relativament barat, comparat amb anys anteriors. El preu mitjà anual del llagostí durant el 2011 va ser de 24 euros/kg, el 2012 17,86 euros/kg, el 2013 va pujar a 18 euros/kg i l’any passat a 19,90 euros/kg.

La baixada del preu ve donada, entre altres factors, per l’augment de les captures. “En el que portem de 2015, ja hem superat en 8 tones tots els llagostins que es van capturar el 2014”, explica Joan Balagué, secretari de la Confraria. Així, si aquest 2015 s’han capturat al voltant de 29 tones de llagostins, durant tot el 2014 van ser 22 tones.

La llevantada i aquest extraordinari augment de captures arriba just en la setmana en què la població celebra la Diada del Llagostí, aquest dissabte a la plaça del pavelló firal, i també les jornades gastronòmiques, que s’allargaran fins al 8 de desembre.