Les impressores 3D de Catalunya treuen fum per frenar el coronavirus

Empreses, centres de recerca, instituts i voluntaris s'organitzen per produir respiradors, viseres, mascaretes i, fins i tot, panys de porta anticontagi

Diversos projectes d'impressió 3D contra el coronavirus
Diversos projectes d'impressió 3D contra el coronavirus
25 de març de 2020, 15:45
Actualitzat: 26 de març, 13:43h
Catalunya ha activat a màxima potència les seves impressores 3D per intentar frenar el coronavirus. Empreses, centres de recerca, instituts de secundària així com voluntaris de la comunitat maker s'estan organitzant per produir el major nombre de material mèdic i de protecció. Concretament, hi ha en marxa projectes per abastir els hospitals de respiradors, però també viseres facials, mascaretes i, fins i tot, panys de porta anticontagis que també arriben a residències, ambulatoris o personal de risc.

El sector de la impressió 3D ha tingut un creixement notable els darrers anys. De fet, n'hi ha quasi 120 que facturen 325 milions d'euros i donen feina a quasi 1.500 persones. Aquest potencial s'està posant aquests dies al servei dels centres de salut per tal d'intentar pal·liar la manca de material sanitari.

També cal tenir en compte l'activa comunitat maker, professionals i aficionats d'àmbits del disseny i la tecnologia. Han impulsat el moviment ciutadà #coronavirusmakers, per dissenyar, compartir i produir elements útils tant per als centres sanitaris com per frenar la corba de contagis.

"Ens hem posat a imprimir com si no hi hagués demà. Tot el grup estem a full", explica a NacióDigital Ignasi Charles, integrant de l'equip Robotseny. Formen part d'un dels molts batallons d'exèrcits de makers que arreu de país "fan treure fum a les impressores 3D per produir màscares, viseres i respiradors".

De fet, és una comunitat coneguda pel seu esperit cooperatiu i aquests dies, iniciatives com la del centre de fabricació digital i d'intercanvi FABLAB, de Sant Cugat del Vallès, han penjat al web els seus dissenys per tal que tothom que tingui impressora 3D se'l pugui descarregar.

Finalment, és notable l'activació de centres de robòtica així com instituts de secundària, especialment els que tenen graus dedicats a la mecatrònica. De fet, en moltes poblacions i comarques s'han creat xarxes que inclouen des d'empreses a escoles, passant per voluntaris individuals, que s'han posat al servei del Departament de Salut i dels centres hospitalaris de la seva àrea.
 

Viseres i pantalles protectores a mig país


El producte estrella d'aquests dies són les viseres i pantalles protectores. A més de ser de fàcil producció, són molt útils per a personal sanitari però també per a altres col·lectius com policies, serveis d'emergències i, fins i tot, comerciants.

En aquest sentit, les iniciatives per produir-ne són múltiples arreu del país. Al Berguedà, per exemple, la crida per fer-ne ha tingut una resposta immediata. Un grup de voluntaris, organitzat a través de WhatsApp, ha començat a elaborar-ne per abastir l'Hospital de Sant Bernabé així com residències i centres d'atenció primària de la comarca.

És un cas similar al de la Garrotxa. Allà, l'aposta de fa anys per la robòtica ha facilitat tenir la xarxa ja creada i aconseguir una producció inicial de 200 viseres diàries. Ho coordina l'empresa Innova Didàctic d'Olot, que es dedica habitualment a fer robots per a la mainada i escoles i que després de tancar portes per l'estat d'alarma va reobrir el cap de setmana per liderar un projecte que compta amb una cinquantena de col·laboradors.

L'Escola Joan Miró de Canovelles, l'Escola Diocesana de Navàs, l'Institut Baix Montseny de Sant Celoni així com l'Institut Abat Oliba i la Fundació Eduard Soler de Ripoll són només alguns dels molts exemples de com des del sector educatiu també s'han posat mans a l'obra utilitzant les impressores 3D de graus com la mecatrònica. Al Ripollès, de fet, el treball conjunt d'institucions educatives i empreses permetrà acabar la setmana amb unes 300 unitats per repartir a l'Hospital de Campdevànol però també a residències, comerços i als serveis funeraris.
 

Els respiradors, a punt per arribar a l'UCI


El projecte estrella del sector de la impressió 3D a Catalunya és un model de respirador, un dels elements clau per salvar vides dels pacients greus de coronavirus. De fet, se'n va anunciar la validació el cap de setmana i s'espera que en breu comenci a arribar a les unitats cures intensives (UCI) dels hospitals del país.

La iniciativa és un bon exemple del treball en xarxa. Hi participa la tecnològica Leitat, a través del Consorci Sanitari de Terrassa, així com l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, el Consorci de la Zona Fàbrica i empreses com HP i Seat. "S’han adreçat a nosaltres immensitat d’empreses i tot el clúster de la impressió 3D a Catalunya", explica a NacióDigital assegura Manel Balcells, comissionat de salut de Leitat. Per fer-ho van modificar un model desenvolupat per la Universitat de Houston que ara, tal i com va explicar la consellera Alba Vergés, han posat a disposició d'altres comunitats i estats.

Leitat qualifica de solució low cost els respiradors 3D i Balcells explica que els aparells es podran utilitzar durant tres o quatre dies. "Imaginem una UCI plena, amb malalts que necessiten ventilació mecànica. Pot ser que no hi hagi prou aparells i és aquí quan entren en joc aquests respiradors d’emergència", explica el comissionat de l'institut tecnològic.


Una iniciativa similar és el projecte OxyGen, nascut aquest mateix mes de març, promoguda per un grup de joves d'enginyers a l'entorn del FABLAB de Sant Cugat per fabricar aparells de respiració assistida. Treballen amb quatre hospitals de Barcelona -entre ells l'Hospital Clínic- per aportar millores al dispositiu. El prototip destaca per l'ús de fusta i també de material reutilitzats.
 

Mascaretes i protectors oculars


Si mig país s'ha autoorganitzat per produir pantalles protectores, Barcelona no es podia quedar enrere. En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de la comunitat #coronavirusmakers, el potencial dels Ateneus de Fabricació Digital per produir amb impressores 3D.

Hi ha dos centres neuràlgics –la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja a Sant Andreu, i l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Barcelona Activa- que ja fabriquen viseres per a pantalles protectores facials i preveuen fer també mascaretes o protectors oculars.

En total, s'han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models i queda a disposició la resta de maquinària, entre les que s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 20 empleats treballen, presencial i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.
 

Manetes per obrir portes


La comunitat maker destaca per la cooperació i la innovació, però també per la imaginació. En aquest sentit, emergeix el projecte de crear una maneta per obrir les portes amb el colze i així evitar contagis per coronavirus.

Els enginyers de la Fundació CIM-UPC de Terrassa han creat l'Arm Door Opener, una maneta en impressió 3D per obrir portes amb el colze i així evitar contagis per la Covid-19.  Els seus creadors expliquen que l'obridor es pot fabricar amb qualsevol impressora 3D domèstica i muntar, simplement, amb tres brides. Així, es poden obrir tots els poms de maneta de portes compartides sense haver d'usar les mans. 


En declaracions a NacióDigital, comenten que tot i no ser els primers a crear un obridor d'aquest estil, el seu “s'adapta a totes les manetes i la seva instal·lació és molt més senzilla”. Segur, que abans que remeti la pandèmia, s'hauren dissenyat nous productes i solucions amb aquesta tecnologia emergent. 

La coordinació d’aquest reportatge ha anat a càrrec d'Arnau Urgell i ha comptat amb la col·laboració d'Andreu Merino i Pere Pratdesaba així com diversos periodistes de les edicions territorials de NacióDigital: Pere Fontanals, Aina Font Torra, Jordi Purtí, Pilar Màrquez, Xavier Borràs, Sergi Baixas, Jaume Ventura i Anna Mira.