Les millors revetlles de Sant Joan a Catalunya

Un recull de les festes més rellevants a diversos punts del país elaborat per les edicions locals de Nació

La foguera de Sant Joan a la plaça de Vic
La foguera de Sant Joan a la plaça de Vic | Josep M. Costa
Nació
19 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:23h

Arriba Sant Joan, una de les festivitats més celebrades a tot Catalunya. Enguany, si res canvia, la nit més curta de l'any se celebrarà amb normalitat arreu del país. Això, però, no vol dir que no s'hagi d'anar alerta amb els petards, sobretot en zones properes als boscos, per evitar incendis forestals.

I és que la revetlla és una de les tradicions més arrelades a casa nostra que reuneix família, amics i coneguts al voltant de fogueres, coca i petards de gairebé totes les ciutats, pobles i viles. Per saber on anar a tot arreu, les edicions locals de Nació han elaborat un recull de les millors revetlles de Sant Joan.

Els barris de Barcelona s'omplen de foc

La Flama del Canigó arriba a la capital catalana a primera hora de la tarda del diumenge 23 i, després de ser rebuda a la plaça Sant Jaume per les autoritats, es reparteix per tots els barris de la ciutat per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Revetlla a la plaça Corsini a Tarragona

A la ciutat de Tarragona, els actes de Sant Joan van començar el cap de setmana del 15 i 16 de juny, tot i que els dies forts arriben entre el 22 i el 24 de juny. La nit del 22 tindrà lloc la Desvetlla dels Ninots de les Fogueres, que recorrerà els carrers de la Part Alta per acabar al Passeig de les Palmeres. L'endemà, l'arribada de la Flama del Canigó marcarà l'inici d'una jornada que tindrà el seu punt culminant amb la Cercavila de Foc, l'encesa de les fogueres i una revetlla a la plaça Corsini, amb molta música, festa i disbauxa. Per descomptat, tot i que no hi ha cap acte oficial convocat en aquests indrets, les platges de Tarragona cada any s'omplen de famílies i grups d'amics per volen celebrar la nit més llarg de l'any a tocar del mar. Finalment, el 24 de juny a la tarda, els castells tancaran els actes amb la Diada de Sant Joan, amb la participació de les quatre colles tarragonines.

El Sant Joan més especial, a Valls

Sant Joan, a Valls, és sinònim de Festa Major. Del 20 al 25 de juny, la capital de l'Alt Camp viu els actes centrals de la festa patronal amb infinitat de propostes musicals, culturals, religioses i esportives que tenen la transversalitat com a eix vertebrador de la celebració. El Sant Joan vallenc és considerat, també, l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació amb més identitat de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora, és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. Des de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, gràcies a la proclamació de la UNESCO. En el centre de la plaça del Blat, al terra, figura la placa que assenyala el quilòmetre zero de l'univers casteller.

Nit de foc, música i flama del Canigó a Reus

La revetlla de Sant Joan a Reus es viu amb la mirada posada al 24 de juny, dia en què peta la primera de les quatre Tronades de la Festa Major de Sant Pere. Cada any, la tradició marca que la Flama del Canigó arriba a les 17.30 hores a l'ajuntament per després iniciar una cercavila que finalitza a les 20.30 hores a la plaça de la Llibertat, on es realitza l'encesa de la foguera de Sant Joan i es fa lectura d'un missatge institucional. Tot seguit, a partir de les deu de la nit, se celebra la Cercavila de Foc amb els elements i bèsties de foc del seguici festiu reusenc, els quals fan la primera encesa amb la Flama del Canigó. Per tancar la revetlla amb molt de ritme, el Parc de la Festa acull diferents concerts amb la celebració de les Barraques de Festa Major.

Sant Joan de Vilatorrada, protagonista al Bages

Sant Joan de Vilatorrada monopolitza bona part dels actes destacats de la celebració de la festa de Sant Joan al Bages, amb la celebració de la seva Festa Major. Els actes es concentraran entre el 22 i el 24 de juny, amb el pregó a càrrec de l'atleta Meritxell Soler, que participarà en la prova de marató dels pròxims Jocs Olímpics de París, i amb una revetlla que tindrà programació durant tota la nit, amb concert de La Selva i DJ Enka, i la tradicional Calçotada, una cercavila de matinada que finalitzarà amb una tassa de caldo. El programa de la Festa Major de Sant Joan de Vilatorrada es caracteritza per les seves propostes poca-soltes, però també inclou activitats més tranquil·les. La Festa Major infantil s'haurà celebrat el cap de setmana anterior.

A la resta del Bages, l'arribada de la Flama del Canigó serà el tret més característic. A Manresa, la flama donarà pas a la revetlla sense petards a la plaça Major, on hi haurà una foguera, però estarà prohibida la pirotècnia.

Revetlla popular a Granollers

A Granollers, diverses entitats de cultura popular i associacions de veïns organitzaran per segon any a Roca Umbert la revetlla de Sant Joan. La festa començarà a partir de les 17h amb un taller de dansa. A les 18.30h hi haurà un concert del grup Atempo, i tot seguit, cap a les 19.30h, s’encendrà la foguera amb la flama del Canigó, que per primera vegada arribarà a Roca Umbert i no a la Porxada. A les 20.30h hi haurà el Ball del Drac de Granollers i Carretillada dels Diables, i a les 21.30h es farà un sopar popular que acabarà amb un concert de Lola & the Rinhos (23h) i PD Tes (00.30h). 

Sopar de pa i porta entorn a la foguera a la platja de la Ràpita

La Ràpita reservarà la diada prèvia a la revetlla de Sant Joan a una activitat ben tradicional com és la plantada de l’arròs. Serà la Festa de la Plantada, que permetrà reviure esta tasca agrícola tal com feia tradicionalment. I un cop enllestida la feina, diumenge tothom podrà dedicar-se a gaudir del descans i la xalera, en una de les revetlles més emblemàtiques del territori, perquè reunix tothom a l’entorn d’una gran foguera a la platja de Garbí. Allà mateix, entorn al foc i a la brisa del mar, s’organitza un sopar popular de “de pa i porta” on les colles d’amics i famílies porten l’àpat per compartir la vetllada amb tothom. No hi falta la traca ni els petards amb la colla de diables, ni la música de ball i dj fins a la matinada. I les onades del mar ben a prop, per renovar-se abans que acabi la nit més curta.

Berga, centre neuràlgic del Berguedà

Al Berguedà, la seva capital, Berga, esdevé el centre neuràlgic per a la dispersió de la Flama del Canigó. Serà en un acte al passeig de la Indústria que les entitats d'arreu de la comarca, així com els particulars que ho desitgin, es podran atansar per endur-se aquest foc tan especial que faran arribar els membres dels Amics de la Flama de la Berga. Amb aquest s'encendran fogueres en diferents municipis, on també hi haurà correfocs, com a Avià i Guardiola; sopars populars, com a Puig-reig i la Pobla de Lillet; i fins i tot, la presència de bruixes a Saldes.

Sardanes, manifest i foguera a Solsona

Solsona s'avança a la revetlla de Sant Joan amb una ballada de sardanes matinal, a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.  A partir de les set del vespre, Òmnium Solsonès i la regidoria de Cultura, amb la participació de diverses entitats, es rebrà la Flama del Canigó, que es durà fins al portal del Castell, escenari de l'encesa del peveter col·locat per l'ocasió, on el Centre Excursionista del Solsonès, amb motiu del seu 50è aniversari, farà la lectura del manifest d'enguany i donarà pas a la recollida de la flama per part de representants de diversos ajuntaments del Solsonès. L'acte es tancarà amb el cant dels Segadors a càrrec de l'Orfeó Nova Solsona i l'encesa de la foguera al Camp del Serra, amanida amb coca i xocolata per a tothom.

Marxa de torxes per acompanyar la Flama del Canigó a Vic

Un any més, la capital d'Osona encetarà la popular revetlla de Sant Joan amb l'arribada de la Flama del Canigó a la ciutat. La comitiva portant del foc arribarà a les 20:30 hores a l'estació, des d'on començarà la marxa de torxes fins a l'emblemàtica plaça Major, on esperarà impacient i carregada de simbolisme la tradicional foguera de Sant Joan. Enguany també es retrà homenatge al recentment desaparegut Carles "Tati" Furriols amb la descoberta d'una placa en la seva memòria i una ofrena.

Prats de Lluçanès, festa grossa per la revetlla 

El 23 de juny és dia de festa grossa a Prats de Lluçanès. De bon matí, es posa en marxa una comitiva en direcció a Coll d'Ares per recollir la Flama del Canigó, tot un ritual a la capital de la comarca. El foc dels Països Catalans arribarà pels volts de les 19:30 hores a la plaça Nova de la localitat, on llegeix el manifest i s'encén el peveter. Tot seguit, des del balcó de l'Ajuntament, s'encén el Petardàs Infantil i comença una cercavila pel municipi. Aquest és el preludi d'una nit màgica carregada de tradició i cultura popular a Prats.

Girona, revetlla al barri de Sant Narcís

A Girona la Flama del Canigó arribarà a la plaça del Vi a les 19 h. A més, però s'han programat diversos actes per la revetlla com la que es farà al barri de Sant Narcís, on es farà l'encesa de la foguera a la plaça de l'Assumpció i seguirà amb el sopar popular de la revetlla de Sant Joan; al de Torre Gironella amb un grup de versions de música rumbera i flamen, o al parc de Vista Alegre on els diables cremaran el ninot construït al taller faller.

El Ripollès, la porta d'entrada de la Flama del Canigó

Al Ripollès, la diada de Sant Joan es viurà amb força a Molló. A Coll d'Ares diverses entitats han organitzat una diada per celebrar l'arribada de la Flama del Canigó a Catalunya. Aquest serà el punt d'entrada al país del símbol de la revetlla. La Flama arribarà a les 6 del matí i durant tot el matí hi haurà diverses activitats un cop encès el peveter "Flama d'Arrels". A les 15:30 h es farà la rebuda de la Flama i hi haurà parlaments i el repartiment del foc que encendrà desenes de fogueres per tot Catalunya. 

Garrotxa: Festa Major a Sant Joan les Fonts

A la Garrotxa, Sant Joan es viu amb intensitat al poble que porta el mateix nom. Sant Joan les Fonts celebra la seva festa major en aquestes dates i ho fa amb un espectacle de dansa, música i llum que omple el pont medieval de la màgia d ela nit de Sant Joan. Sota el nom de les Dones d’Aigua, des de fa vint anys l’espectacle tradueix la llegenda d’aquestes figures femenines en una proposta escènica i artística. 

Sopars populars, coca, cava i concerts a Sant Celoni

A Sant Celoni, aquest Sant Joan la revetlla tindrà diversos punts neuràlgics com a l'Esplai de la Gent Gran, al veïnat del Turó, la revetlla a les Illes Belles, a la plaça de la Vila  i també revetlla a la Batllòria. Sopars populars amb coca i cava, balls amb orquestra i concerts no hi faltaran. La nit serà llarga.

Activitats a dojo per celebrar la revetlla a Balaguer

La ciutat de Balaguer viurà de nou una revetlla de Sant Joan plena d'activitats. Els actes començaran el diumenge a dos quarts de sis de la tarda amb un Correbars, que anirà acompanyat de la xaranga Bsumeta i que començarà el recorregut a la part alta del passeig de l’Estació. També es farà una ballada de sardanes a càrrec de la Colla Sardanista Verge del Miracle i del Col·lectiu Sardanista de Balaguer. A dos quarts de vuit arribarà la flama del Canigó de la mà del Club Ciclista Balaguer al parc de la Transsegre, i seguidament es farà la lectura del manifest a càrrec del Ball de Bastons del Casal Pere III. A continuació hi haurà l’actuació de música folk, tradicional i cultural amb el grup Kasonronda. Durant l’espectacle s’oferirà als assistents coca de sant Joan i moscatell. A les onze de la nit es farà la concentració de la Rua de Llum i Foc, a càrrec dels Diables Bèsties Feréstegues de Balaguer i la companyia Saltimbankis de Bellvís. El recorregut de la rua començarà al mateix parc de la Transsegre cap a la plaça del Morter, seguirà per la passarel·la nova, el carrer el Portalet, travessarà el pont Nou fins a la plaça Pau Casals i retorn al parc de la Transsegre.

El Vallés Occidental també celebra Sant Joan

A Terrassa la Flama del Canigó arribarà a les 18 h al Raval de Montserrat on es llegirà el manifest i d’allà es desplaçarà al Pla de la Font de l’Apotecari on es farà el tradicional sopar de carmanyola i punxadiscos. A la ciutat, però també hi haurà dues fogueres, una desena de revetlles i més de vint punts de venda de petards. Per tercer any consecutiu l’Ajuntament donarà gratuïtament pastilles masticables per combatre l’angoixa  de gats i gossos. 

La Flama del Canigó arribarà a Sant Cugat el diumenge 23 de juny a les 19 h però els actes de la celebració començaran el dissabte 22 amb activitats familiars. El diumenge, la plaça d’Octavià serà l’epicentre dels actes que començaran a les 19.30 h amb les cercaviles. Després es farà la lectura del manifest i la foguera amb l’arribada de la Flama. Tot seguit començarà el sopar de carmanyola i a les 23 h els concerts de Pubilles Ninja i M&M i acabarà, de matinada, amb música punxada.

Aquest diumenge 23 de juny Sabadell celebrarà la revetlla de Sant Joan per tota la ciutat, en diversos actes organitzats per les associacions de veïns dels barris, algunes amb foguera. A les 7 de la tarda, la Flama del Canigó arribarà a la ciutat i es portarà fins a la plaça del Doctor Robert on es farà la lectura del manifest. Tot seguit la flama encendrà les diferents fogueres repartides als barris per celebrar la nit més curta de l’any. 

La revetlla de Sant Joan de Rubí torna enguany farcida d'activitats en una programació que compagina tradició i propostes d'entreteniment per a tota la família. En els darrers anys, la programació de la revetlla de Sant Joan ha inclòs l'acte institucional de rebuda de la Flama del Canigó, la lectura del manifest en reivindicació de la cultura catalana, un raval de foc i la tradicional encesa de la foguera a l'Escardívol. La nit s'acabarà amb un concert.