Programa de les Festes de Gràcia 2023: dates i carrers guarnits

Del 15 al 21 d'agost torna una de les festes més importants de la ciutat i coneguda, sobretot, pel seu concurs de carrers guarnits

Els carrers de Gràcia, preparats per la festa major (2022)
Els carrers de Gràcia, preparats per la festa major (2022) | Pau Ollé
Laura Colell
08 d'agost del 2023
Actualitzat el 14 d'agost a les 11:36h
Cada vegada queda menys per una de les festes més importants i emblemàtiques de Barcelona: les Festes de Gràcia. És coneguda, sobretot, per un distintiu que la caracteritza especialment: el concurs de carrers guarnits. Després d'un any de preparació, el veïnat vesteix de color el seu carrer i el transforma, de tal manera que queda totalment irreconeixible. 

Reconegudes per la Creu de Sant Jordi i per ser una Festa d'Interès Nacional, les Festes de Gràcia 2023 tornen a oferir durant set dies un seguit de concerts, activitats, gegants, castellers i molt més, per a tots aquells que vulguin visitar el barri durant la seva festa. 
 

Dates de les festes de Gràcia 2023

El dia marcat per tots els graciencs al seu calendari i per molts altres ciutadans de Barcelona és el 15 d'agost. És llavors quan les Festes de Gràcia donen el tret de sortida. I no serà fins al 21 d'agost que acabarà la festa popular i caldrà esperar fins a l'any vinent per tornar-la a viure.
 

El cartell de la festa major

Gina Pont és la guanyadora del cartell de les festes de Gràcia 2023. La il·lustradora va crear la imatge que representa diferents elements de la festa: mans i eines dels voluntaris que fan els guarniments i, també, elements de la cultura popular com el mocador dels castellers o les cares del Torradet i la Gresca, els gegantons de la festa.
 

El cartell de les Festes de Gràcia 2023, per Gina Pont Foto: Ajuntament de Barcelona

 

Pregó de les festes de Gràcia

L'esport és el protagonista del pregó d'aquest any. Els encarregats de llegir-lo seran Andrea Porta i Alex Cano, capitans dels equips masculí i femení del Club Esportiu Europa. Ho faran el dilluns 14 d’agost, a les 19 hores. És un homenatge cap a aquest equip gracienc que, tant en el cas del femení com en el del masculí, han pujat a 2a divisió.
 

Carrers guarnits de les festes Gràcia 2023

L'esperat concurs de carrers guarnits arriba, com cada any, al barri de Gràcia. Els veïns i veïnes dediquen mesos a pensar, decidir i dur a terme la temàtica que els representarà. L'any passat va ser el carrer Verdi el que es va emportar el primer premi de la tradicional competició amb una ambientació inspirada en l'obra de Miguel de Cervantes, El Quixot. Enguany, tornen a ser 23 els carrers que participaran en el concurs:
  • Berga: “Collita 2023” – Una vinya amb celler
  • Ciudad Real: “Oasi de Pau” – Un campament saharaui
  • Fraternitat de Baix: “Nadal” – Tots els elements de les festes nadalenques
  • Fraternitat de Dalt: “Fratern d’OZ” – Inspirat en la pel·lícula del Mag d’Oz.
  • Jesús: “Selva’m” – Un clam per actuar davant del canvi climàtic a la Selva
  • Joan Blanques de Baix: “Abracadabra!” – Un teatre per espectacles de màgia
  • Joan Blanques de Baix de Tot: “Tocats del bolet” – Un passeig entre bolets
  • La Perla: “Perlagueram” – Un recorregut pel clavegueram de la ciutat, des del bany fins la platja
  • Llibertat: “Rapa Nui” – Un homenatge a la cultura Rapa Nui de la Polinèsia
  • Lluís Vives: “Minions” – Inspirat en les pel·lícules dels Minions
  • Mozart: “Mozartland” – Un viatge al món fantàstic d’Alícia al País de les Meravelles
  • Perill: “Insectes en Perill” – Una festa de tot tipus d’insectes
  • Plaça del Poble Gitano: “El vaixell de paper” – Inspirat en el poema “Veles e vents” d’Ausiàs March
  • Plaça de la Vila: “Qualsevol nit pot sortir el sol” – El lloc de trobada de tots els personatges de la cançó de Jaume Sisa
  • Plaça del Nord: “A l’estiu tota cuca viu” – Un homenatge a la vitalitat de les persones, natura i animals durant l’època estival
  • Plaça Rovira i Trias: “Alis volat propiis” – Una plaça plena de papallones que lluiten per sortir de les gàbies i aconseguir la llibertat
  • Placeta de Sant Miquel i Rodalies: “Teatret d’ombres. Companyia La Placeta” – Homenatge a les companyies de teatre d’ombres i putxinel·lis
  • Progrés: “Formigres” – Inspirat en la pel·lícula de “Bitxos” de Pixar- Disney.
  • Povidència: “Provi S.A.” – Inspirat en la pel·lícula “Monstres S.A.” de Pixar-Disney.
  • Puigmartí: “Natura Viva” – Un guarnit que reprodueix com la natura s’imposa a la presència humana.
  • Tordera: “Tordernisme” – Un homenatge al Modernisme Català.
  • Travessia de Sant Antoni: “Travessia de New Orleans” – Inspirat en aquesta mítica ciutat del Mississipí.
  • Verdi: “El flautista d’Hamelín” – Inspirat en aquest conte dels Germans Grimm

La gran sorpresa: s'amplia el bestiari

El bestiari de la vila incorporarà el Bou de Gràcia, que es presentarà el 15 d'agost i sortirà de la seu del districte en finalitzar els balls. Amb aquesta iniciativa, es continua amb la línia iniciada amb l'àliga i el lleó. La nova figura estarà present a tots els actes del Protocol Festiu de Gràcia, a excepció del correfoc, així com en la composició del seguici festiu.
 

Una nova cercavila

El mateix 15 d'agost se celebrarà, des de la plaça de la Vila, la cercavila de Matí de Festa Major, amb la participació de Malsons de la Vella, els Escuats de la Malèfica del Coll, que estrenaran l'Aro i el Loki; la Vella de Gràcia, l'Atzeries de la Vella, el Drac de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll, els Gaudiamus el Drac del Coll, les Trabucaires de Gràcia, l'Àliga de Gràcia, el Lleó de Gràcia, els Geganters de Gràcia, els Gegantons de la Fundació, els Bastoners de Gràcia, els Castellers de la Vila de Gràcia i l'estrena del Bou de Gràcia. A més, a la tarda hi haurà la XXIII Cercavila de Cultura Popular, divendres 18 la Passejada de Gegantons i dissabte 19, la convidada amb els Gegants de Gràcia i els Gegants de Sallent.
 

Els castells, protagonistes

El 18 i el 19 d'agost, hi haurà dues jornades castelleres. La primera, la Diada de vigílies de Festa Major, inclourà un pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila a les vuit del vespre. A dos quarts de nou, hi haurà la Diada Castellera de Vigílies-Mike Lane. L'endemà, se celebrarà la Diada castellera de Festa Major. A les 18:00, a la plaça de la Vila de Gràcia, actuaran els Castellers de la Vila de Gràcia, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.
 

El correfoc, un any més

El dilluns 21 d'agost, a partir de les 19:15, les bèsties del foc arribaran a Gràcia amb el tradicional correfoc. Inclourà la tabalada adulta i infantil, que recorreran els carrers del barri, abans del lluïment i el correfoc a la plaça. Tot, amb la participació de les colles de La Vella de Gràcia, el Ball de diables de Mataró, l'Atzeries de la Vella, la Gorda de Caldes Montbui, el Drac de Gràcia, el Drac de Sarrià, la Diabòlica de Gràcia, els Diables d'Altafulla, la Malèfica del Coll, les Diablesses i diables de Sarrià, els Gaudiamus el Drac del Coll i lo Dràcum de Riudoms.
 

Una festa sostenible i lliure d'agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

La Festa Major de Gràcia 2023 es vol consolidar com una festa sostenible i tornarà a repetir l'experiència del got reutilitzable. Es manté també l'aposta per la recollida selectiva en els diferents espais de festa major i en la retirada de guarnits. A més, es farà una programació d'activitats d'educació mediambiental. Una altra novetat de l'edició d'aquest any és un servei d'informació i assessorament sobre drogues adreçat a joves, que tindrà seu a la plaça Revolució els dies 17,18 i 19 d'agost.

A banda, s'habilitarà un punt lila a la plaça de la Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d'abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques. L'objectiu és prevenir els possibles casos d'assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l'espai públic en el context de festa major.