Trilla demana fer autocrítica a Catalunya perquè la població de risc no es vacuna contra la grip

El doctor epidemiòleg i membre de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) recorda que la taxa de vacunació no arriba al 40% en les persones a qui es recomana aquesta protecció

Antoni Trilla, durant l'entrevista amb l'ACN per abordar la situació de grip
Antoni Trilla, durant l'entrevista amb l'ACN per abordar la situació de grip | ACN
Redacció
10 de gener de 2025, 08:44

En quina situació es troba Catalunya davant la situació de grip? Cal preocupar-se? El doctor Antoni Trilla, epidemiòleg i membre de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), ha afirmat que cal fer "autocrítica" per part del sistema sanitari, les autoritats i també la població davant l’actual cobertura vacunal de la grip. La taxa de vacunació no arriba al 40% en les persones a qui es recomana aquesta protecció, bàsicament majors de 60 anys i població amb factors de risc. "La vacuna és segura i protegeix de complicacions en grups de risc, una realitat avalada per molta evidència científica", ha explicat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies.

El Departament de Salut va explicar aquest dijous que la situació assistencial dels centres sanitaris davant de l’augment de la grip és “tensa” o “molt tensa” a les regions sanitàries del Penedès, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, les Metropolitanes Nord i Sud i a Barcelona Ciutat. En una situació de nivell epidèmic moderat de grip, Salut ja ha recomanat l'ús de la mascareta en espais comuns com sales d'espera o urgències hospitalàries, tot i que deixa l'opció de fer-ho obligatori en mans dels centres. També ha recomanat "activament" als grups de risc que es protegeixin fora de l'entorn familiar.

Manca de vacunacions

Trilla, que també és degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, ha constatat que les persones amb més risc de patir complicacions de la grip s’han vacunat aquest any i el passat menys que en temporades anteriors. Darrere aquesta baixada, hi pot haver diverses raons, però ha apuntat que la població pot estar "fatigada" cinc anys després de la pandèmia de la Covid-19. "S’hauria de recomanar i explicar bé per què vacunar-se és beneficiós per a la salut individual i la de tots", ha explicat, després d'haver realitzat una valoració sobre la situació de grip al paós.

L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic ha dit que si bé la vacuna no protegeix al 100% i que, per tant, una persona que l’ha rebuda es pot acabar contagiant, sí que les possibilitats d’acabar a l’hospital són "molt més baixes si s’està vacunat i es pertany a un grup de risc". A escala col·lectiva, la vacunació contribueix a reduir l’impacte de la temporada de grip sobre els centres d’atenció primària (CAP) i els hospitals. En una línia similar que Trilla es va pronunciar fa uns dies el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que va escriure a les xarxes socials: "Encara no hem arribat al pic epidèmic de grip i ja tenim els serveis d'urgència molt tensionats. (...) Col·lectivament no hem fet bé els deures. Memòria fràgil. Després ens lamentem".

Trilla assenyala que el sistema sanitari català es troba sota una pressió assistencial “molt alta” i que aquesta situació és general a Europa. "Els hospitals catalans, igual que molts centres, no tenen una capacitat amb escreix", destaca, i recorre a la següent comparació: "Si el sistema fos un vagó de metro, sempre estaria ple. No hi hauria seients buits. I de vegades, estaria molt, molt ple". Preguntat per la situació als centres sanitaris, Trilla ha admès que hi ha “molta afluència” i “dificultats” en els drenatges de pacients; una situació que fa que els temps d’espera s’“allarguin notablement” i es puguin produir “retards” en l’assistència.

"Els pacients potser s’hi han d’estar més temps o està més saturat, de manera que és una situació molt incòmoda per a tothom. Per al pacient, perquè s'espera molt de temps; per als familiars, que veuen que està molt saturat i per als professionals, perquè treballar en aquestes circumstàncies no és gens agradable", ha advertit. Només el 36% dels majors de 60 anys i de les persones amb factors de risc s’ha vacunat de la grip aquesta temporada, una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat, segons dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC). En la temporada del 2021, la cobertura per aquestes dates era del 45% i a la del 22, del 42%.

Arxivat a