El Departament de Salut ha informat aquest dijous que la situació assistencial dels centres sanitaris davant de l’augment de la grip és “tensa” o “molt tensa” a les regions sanitàries del Penedès, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, les Metropolitanes Nord i Sud i a Barcelona Ciutat. D'altra banda, a les de Lleida, Girona, Catalunya Central i Alt Pirineu hi ha “molta activitat”, però queda “més marge d’actuació”, segons ha detallat preguntat per l’ACN. En una situació de nivell epidèmic moderat de grip, Salut recomana l'ús de la mascareta en espais comuns com sales d'espera o urgències hospitalàries, tot i que deixa l'opció de fer-ho obligatori en mans dels centres. També recomana "activament" als grups de risc que es protegeixin fora de l'entorn familiar.
Així, Salut assenyala que la situació del sistema sanitari és “heterogènia” i que hi ha zones de “tensió elevada” i “altres amb més marge d'actuació”. Sigui com sigui, la grip es troba en “marcat ascens” a Catalunya i ha superat el llindar moderat de transmissió. En aquest sentit, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha registrat 9.400 trucades relacionades amb la grip a través del telèfon 061, indiquen les mateixes fonts a l'ACN, i Salut preveu que els contagis continuïn augmentant fins a arribar al pic la tercera o quarta setmana de gener.
Pel que fa a la recomanació de les mascaretes, fonts de Salut assenyalen a l’ACN que els centres sanitaris “poden obligar els usuaris a portar la mascareta si així ho consideren per temes de seguretat del pacient”. “Cada centre pot fer el que consideri", remarquen. Concretament, la recomanació de la mascareta és tant per als treballadors com per als pacients i els seus acompanyants en espais comuns com sales d'espera o urgències, valorant si cal determinar l'obligatorietat de manera general o segons la situació específica de cada centre.
També aconsella utilitzar mascaretes de manera permanent a tots els treballadors dels àmbits vulnerables, però no als pacients o residents, i també valorant si cal determinar l'obligatorietat de forma general o segons la situació de cada centre, com en el cas anterior. A més, recomana “activament” a les persones amb risc de desenvolupar complicacions greus, com ara grups de més edat o amb malalties subjacents, que de forma general utilitzin la mascareta en les interaccions socials fora de l'entorn familiar quan no es pugui garantir la distància física o en espais tancats amb aglomeracions.
L’any passat, Salut va decretar l’obligatorietat de les mascaretes als centres sanitaris just per aquestes dates, amb una resolució publicada el 9 de gener, després que els virus respiratoris es disparessin durant les festes de Nadal. L'endemà, el Ministeri de Sanitat va publicar una ordre ministerial en el mateix sentit. La mesura es va allargar fins a finals de mes, quan la situació general va millorar.