L’exposició “Temps de Torres”, que recull objectes inèdits de la història del municipi i de la comarca del Solsonès, i un acte centrat en l’ONU i els Drets Humans, seran els actes més destacats del programa estiuenc “Riner és Cultura” organitzat per l’Ajuntament del municipi en col·laboració amb altres entitats. El programa tindrà lloc entre maig i setembre i inclourà més d’una vintena d’actes de caire musical (amb concerts de música antiga, música barroca, música popular, música brasilera i maridatges amb gastronomia), representacions de teatre i dansa, cinema a la fresca, visites guiades, trobades festives i activitats infantils, a més de la taula rodona “La importància de la cultura als micropobles” i la presentació del llibre “La Catalunya emergida”. Els actes tindran lloc a la Casa de l’Espiritualitat, a la Casa Gran del Miracle i a altres indrets del municipi com són els nuclis de Su, Freixinet i a Santa Susanna.
Joan Solà, alcalde de Riner, ha afirmat que “Riner és Cultura” ha estat possible gràcies a “la suma de molts col·lectius, com la comunitat benedictina del santuari” i ha subratllat que “el programa, que proposa pràcticament activitats tots els caps de setmana d’estiu, demostra la importància que donem al fet d’atansar la cultura a micropobles com el nostre”. Solà ha incidit en que totes aquestes activitats “pensades tant per a la gent del municipi com per als visitants, són importants perquè contribueixen a donar a conèixer el nostre patrimoni monumental i entorn natural arreu de Catalunya”.
Solà ha incidit en l’ampli ventall d’actes musicals programats, amb 8 concerts programats en el marc de quatre festivals, dos que van ser promoguts en part des del mateix municipi, com son Espurnes Barroques o el Festival Itinera, i dos més organitzats per altres promotors, com el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) o l’AIMS (Acadèmia Internacional de Música de Solsona).
El programa estiuenc d’activitats aplega més d’una vintena d’activitats culturals, informatives, infantils i festives
Marius Codina, comissari de l’exposició “Temps de Torres”, ha explicat que la mostra, que es podrà veure per primer cop a Riner, “s’inspira en la torre medieval que tenim a Riner i aplegarà una gran quantitat d’objectes i fotografies centrades en aquesta construcció però també en com es vivia i es treballava a Riner abans del segle XIX”. L’exposició s’inaugurarà el 16 de juny a la Casa Gran del Miracle.
Xavier Guerrero, director de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, ha explicat que la conferència sobre el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans que ell mateix farà el 29 de maig “forma part de la política de la nostra associació d’atansar tota aquesta informació als micropobles, on la gent agraeix molt l’organització d’aquest tipus d’activitats, que són molt freqüents a les grans ciutats però no al món rural”.
Cal recordar que la Casa Gran del Miracle ja va acollir l’any 2022 l’exposició “Un món en pau, un art en llibertat (60 anys de l’Associació Nacions Unides)”, una mostra del fons d’art de l’associació, amb obres de creadors tan reconeguts com Javier Mariscal, Antoni Tàpies, Josep Serra i Llimona i altres.
El programa “Riner és Cultura” començarà aquest cap de setmana amb l’espectacle de dansa i teatre “L’aneguet lleig” que tindrà lloc avui divendres al Local Social de Freixinet; la trobada literària “La Primavera d’Anton Txèkhov”, que es farà entre divendres i diumenge a la Casa de l’Espiritualitat, i el concert musical a càrrec de Montserrat Isanta Duo, demà dissabte a la Casa Gran del Miracle dins del festival Itinera.
L’acte ha comptat també amb la presència de Lourdes Xixons, regidora de Cultura, i Xavier Poch, pare superior del santuari.