El conflicte amb la Policia Local de Solsona protagonitza el darrer ple municipal

L’alcaldessa manté la porta oberta a continuar les negociacions amb tots els grups i respondrà per escrit les últimes demandes

Al centre de la imatge, la regidora de Governació, Esther Espluga
Al centre de la imatge, la regidora de Governació, Esther Espluga
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:34h

Sis dels 14 efectius que integren la plantilla de la Policia Local de Solsona van assistir al darrer Ple municipal per intervenir al final i denunciar el que consideren que és “una situació insostenible”, arrossegada durant anys, i reclamar millores salarials i “una solució urgent a la precarietat laboral”. Prèviament, la regidora de Governació, Esther Espluga, va informar de les negociacions que l’equip de govern manté amb representants del cos des de principi d’any i de l’acumulació
d’incapacitats temporals de les darreres setmanes, que ha fet que alguns torns de treballs no s’hagin pogut cobrir.

Un total de vuit dels dotze funcionaris de carrera de la plantilla han firmat un document que demana que s’actualitzi la relació de llocs de treball (RLT), aprovada el 2014, i s’iguali el sou de tots els agents del mateix rang; que no es permeti el patrullatge unipersonal en cap circumstància, i que en la confecció dels horaris es garanteixi poder disposar dels seus permisos. El seu escrit remarca “la impossibilitat d’estabilitzar la plantilla”, de la qual des del 2016 han marxat sis agents.

Entre altres aspectes, els signants manifesten el seu desacord amb la mesura de l’Ajuntament de procurar la formació de patrulles mixtes amb el cos de Mossos d’Esquadra en el cas que algun torn s’hagi de cobrir de manera unipersonal, i, si no és possible, que l’agent de guàrdia romangui a la comissaria prestant atenció telefònica.

La regidora de Governació, Esther Espluga, va especificar que a final d’abril bona part de la plantilla va firmar un document anterior en què s’hi recollia el seu malestar per diferents aspectes. Després de diverses converses amb aquests agents, el govern ha fet una nova proposta d’annex al conveni laboral amb el qual es regeix l’Ajuntament de Solsona “per continuar negociant les condicions laborals dels agents, sempre en el marc d’aquest annex que regula les seves especificitats”.

Quant als torns que han quedat descoberts les últimes tres setmanes per manca d’efectius, Esther Espluga assegura que “s’ha fet tot el que està a les nostres mans”. “I, com a últim recurs, s’ha derivat la ciutadania que trucava a comissaria al 112 mitjançant una locució”.


Comptador a zero

Ambdós grups municipals de l’oposició van abordar també aquesta qüestió. Elis Colell, de Junts per Solsona, opina que la problemàtica dels agents “fa massa temps que s’arrossega i les discrepàncies s’han agreujat les últimes setmanes” fins a afectar el servei que en rep la ciutadania. La seva formació proposa posar el comptador a zero, crear una comissió amb representació de tots els grups municipals, a més de la Policia Local, i contractar una empresa externa que mediï, una opció que l’alcaldessa, Judit Gisbert, veu de bons ulls.

Deu anys de descontentament

Més dures són les crítiques del portaveu de Treballem per Solsona, Marc Barbens, que acusa l’executiu del “fracàs en la gestió del conflicte”, nascut fa deu anys del descontentament general que la RLT va provocar en el si del cos.
Des d’aleshores, “la situació ha empitjorat fins a quotes difícils de creure”. Per a ell, l’alcaldessa, com a comandament general del cos, ha de defensar-lo, estar-ne al capdavant i al costat, i no ho percep així. “Portem anys de cops de volant i promeses incomplertes i sense cap rumb en les polítiques de seguretat i de govern del cos”, denuncia Barbens, que, malgrat tot, és del parer que amb els 14 efectius actuals “s’ha de poder donar un bon servei”.

L’alcaldessa, Judit Gisbert, va respondre diverses demandes manifestades, especialment aclarint el que suposa una modificació de la RLT per al conjunt de personal municipal, i va emplaçar tots els grups municipals i els agents de la Policia Local a reunir-se conjuntament i, si cal, “començar de zero”. “Us escoltem i busquem una solució”. En aquest sentit, Gisbert, que respondrà l’últim document per escrit, es mostra oberta a valorar la via plantejada per Junts.