Agents de la Policia Local de Solsona denuncien la situació laboral insostenible en que es troben

Demanen una solució urgent a les seves demandes i que comprenguin que s'ha arribat a una situació límit per culpa d'una mala gestió i desatenció del cos de la Policia Local de Solsona

Una de les funcionàries de policia ha llegit davant del Ple el manifest de denúncia
Una de les funcionàries de policia ha llegit davant del Ple el manifest de denúncia | Ramon Estany
31 de maig del 2024
Actualitzat a les 9:19h

Aquest dijous, 9 dels 12 funcionaris de carrera del cos de la Policia Local de Solsona, en acabar el ple municipal de maig, han llegit un manifest per denunciar la situació insostenible que s'està vivint dins la policia per la que consideren "mala gestió del consistori", una situació "crítica" que vindria arrossegada "per un seguit de circumstàncies ja demandades en diferents ocasions, i ens anys anteriors, i que no s'ha vist cap intenció per part del consistori de buscar solucions i arribar a acords."

Pèrdua de poder adquisitiu

Els agents expliquen que la RLT del 2013 ha suposat una pèrdua de poder adquisitiu, provocant "una diferència de sou molt notable entre els agents de la mateixa categoria, tot i que realitzen les mateixes funcions i assumeixen la mateixa responsabilitat".

Precarietat laboral

Argumenten que la manca d'efectius fa que en molts torns hagi de treballar un agent sol. Aquest fet està provocant inseguretat a l'hora de treballar per l'agent que està de servei, una resposta deficient a les demandes de la ciutadania i una greu alteració a la conciliació familiar dels agents que han de fer front a aquesta situació. Una situació que subratllen s'ha convertit en habitual, "provocada per una mala gestió".

Manca d'estabilitat de la plantilla

Els agents conclouen que els dos anteriors punts són les causes que "probablement" han impossibilitat aquests darrers anys estabilitzar la plantilla ja que "des de l'any 2016 fins a data d'avui han marxat 6 agents a d'altres policies i, amb tota probabilitat, si no canvien les coses seguirà aquest degoteig en el que queda d'any". Aquest fet comportaria "una pèrdua econòmica important per l'ajuntament ja que assumeix els costos de la formació d'aquests policies i aquests acaben prestant serveis en d'altres ajuntaments i altres cossos policials que no han d'assumir l'esmentada despesa. I, per un altre costat, els funcionaris de carrera que resten en plantilla han d'assumir la responsabilitat de treballar contínuament amb companys de nova incorporació fins que aquests marxen a l'acadèmia per a fer el curs de policia i poder rebre la formació necessària. Aquest fet acaba provocant un desgast important en la plantilla fixa d'aquesta policia i en la seva conciliació familiar."

Les peticions que fa la Policia Local

Per tal de revertir aquesta situació els agents sota signants demanen que, de manera urgent: 
- Primer: Que s'obri la RLT que afecta a la plantilla de la policia local de Solsona per tal que s'actualitzi a la realitat actual i que, d'una vegada per totes s'iguali el sou de tots els agents del mateix rang. 

-Segon: Que NO es permeti més el patrullatge unipersonal en cap circumstància. Que hi hagi previsió en la confecció dels quadrants dels agents per tal de garantir que pugin disposar dels seus permisos i els seus drets. Que en els casos que no es puguin garantir les dues casuístiques anteriors, el consistori busqui les solucions que cregui per tal de garantir que hi hagi un mínim de dos agents en cada tom. 

En desacord amb la proposta de solucions que ha donat el consistori

Aquest mes de maig, des de l'ajuntament, s'ha volgut donar una resposta a la situació denunciada pels agents de la Policia Local, una resposta que no ha agradat gens als funcionaris. L'alcaldessa, Judit Gisbert, ha suggerit "la formació de patrulles mixtes amb el cos de Mossos d'Esquadra; si no és possible, l'agent de guàrdia haurà de romandre a la comissaria prestant atenció telefònica, de manera que evitarà qualsevol mena de risc. Així, des de la comissaria es gestionaran aquells serveis que no necessitin desplaçament mentre que els serveis que els requereixin es faran, en tot cas, amb el suport dels Mossos d'Esquadra i, si no es pot comptar amb aquest suport, la incidència es derivarà a la sala regional". 

La resposta de la Policia Local ha estat que no sempre es podrà garantir aquestes patrulles mixtes, ja que els Mossos també no disposen de suficients efectius, i el seu àmbit competencial abarca tota la comarca. Per un altre costat, la majoria de serveis requereixen la resposta al carrer i no telefònicament. "Aquesta decisió del consistori de quedar-nos a dependències provoca una indefensió, inseguretat, impotència... al ciutadà que veu com no se li dona la resposta adequada als seus problemes o requeriments."

Una altra solució que ha donat l'Ajuntament consisteix en iniciar els tràmits per la constitució d'una borsa d'interins a la qual poder recórrer en el cas de necessitat. La Policia Local adverteix que "això no és una solució immediata ni efectiva ja que, agafar una borsa d'interins suposa un procés de selecció, formació i aprenentatge que s'allarga en el temps i no soluciona la precarietat actual del servei."

Per acabar, han fet saber que "en els darrers dies s'han tancat torns de treball complerts, tant de matí, tarda i nit, no s'ha informat a la ciutadania d'aquest fet, s'ha deixat el telèfon desatès en alguna ocasió i, en altres, contestant personal del consistori (la mateixa alcaldessa) sense cap formació policíal". Aquest fet, diuen, "està perjudicant la imatge i la percepció que té la ciutadania d'aquesta policia."
 

Manifest Policia Local