Més de 100 persones en la jornada dedicada a l’autoprotecció en cas d’incendis forestals en edificacions aïllades

La sessió va detallar mesures a tenir en compte i el rol que desenvolupen els diferents cossos operatius davant d’un incendi

La jornada es va celebrar a la Sala d'Actes del CTFC
La jornada es va celebrar a la Sala d'Actes del CTFC | Ramon Estany
Redacció
07 de juny del 2024
Actualitzat el 12 de juny a les 8:59h

Aquest dijous, la sala d’actes del CTFC va acollir una sessió organitzada pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i pel Consell Comarcal del Solsonès, sobre l’autoprotecció en incendis forestals, en especial, en edificacions aïllades.


En la sessió, els diversos cossos operatius de la Generalitat de Catalunya van destacar la importància de mantenir els entorns de les edificacions lliures de vegetació per prevenir la propagació dels incendis i la importància de seguir les directrius que es facin des de Bombers i Mossos d’Esquadra. També es va subratllar la importància del confinament com una mesura segura.

Ponents de la jornada
Ponents de la jornada


Agnès Centellas, tècnica de Protecció Civil del Departament d’Interior a la Catalunya Central, va remarcar que “el confinament és la mesura d’autoprotecció per defecte” i que cal evitar les autoevacuacions. Per la seva banda, Jordi Carrasco, responsable del Cos d’Agents Rurals a la comarca del Bages, va subratllar la importància de mantenir una franja de protecció de 25 metres entre la massa forestal i l’edificació per protegir-la davant d’un incendi. Trini Bardolet, responsable de l’URMA de la Regió Policial Central, va informar que quan el Cos de Mossos d’Esquadra rep l’ordre per part de Bombers, ha de tallar accessos i evitar el col·lapse de les vies, “en un incendi cal evitar la mobilitat innecessària”.

Públic assistent
Públic assistent


En un incendi forestal, també es poden donar situacions en les quals els serveis sanitaris tinguin un paper fonamental, ja sigui per accidents, cremades o atenció psicològica. Jordi Calafell, cap territorial del SEM de la Catalunya Central, va detallar què fan i què poden fer en un incendi i va descriure les funcions que porten a terme així com un seguit de recomanacions a seguir en cas d’una situació crítica. Santi Lleonart, cap de la Regió d’Emergències Centre, per la seva banda, va assegurar que “tenim incendis que s’escapen a la nostra capacitat d’extinció” i va reiterar que el confinament és una mesura segura. En relació a les ADF, Lleonart va indicar que formen part de l’operativa i va destacar la seva importància en una primera actuació i en aportar maquinària pesant i tractors, equipament que el Cos de Bombers no disposa.
En el tancament de la jornada, Elena Roca, directora d’Interior Catalunya Central, va assenyalar que cal fer confiança als cossos operatius, “saben el què es fan”.

El Consell Comarcal del Solsonès vol agrair l’assistència de totes les persones que van acudir a la jornada i, en especial, la bona predisposició del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, així com la dels cossos de Bombers, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, SEM i Protecció Civil. També es vol fer un agraïment especial al CTFC per la seva hospitalitat en acollir aquesta jornada a les seves instal·lacions.

Arxivat a