El jutjat del Mercantil número 1 de Lleida ha dictat recentment una interlocutòria aplicant la llei de la segona oportunitat a favor d’una veïna de Solsona cancel·lant un deute de 162.955 euros.
Segons explica al Diari Segre el seu advocat, Sergi Sala Padullés, “a causa de problemes de liquiditat, la seva clienta va sol·licitar fa més d’una dècada diversos préstecs, microcrèdits, així com una targeta de crèdit, la qual cosa li va provocar una situació d’endeutament amb entitats financeres i, finalment, d’insolvència patrimonial”. A més, va posar en marxa un negoci que va acabar fallint i va contraure un deute amb la Seguretat Social.
Què és la segona oportunitat?
La segona oportunitat és un mecanisme legal pensat per a particulars i autònoms que no poden fer front a les seves obligacions de pagament. A través d'aquest procediment es pot aconseguir que s'eliminin total o parcialment els deutes de la persona insolvent i puguin començar de zero.
Per accedir al mecanisme de segona oportunitat i presentar concurs s'han de complir certs requisits: ser deutor de bona fe, tenir més d'un creditor, no haver presentat cap altre concurs en els darrers 10 anys i ser insolvent o estar a punt de ser-ho.
Una tendència a l'alça
Segons dades del Departament de Justícia, l'inici de la Covid va marcar un augment exponencial de casos d'insolvència a Catalunya, amb un total de 5.841 el 2021. Dos anys més tard, la insolvència continua creixent. De fet, Catalunya va ser durant el primer trimestre del 2024 la comunitat on es van presentar més processos concursals, amb un total de 3.416, el que representa un 26,1% del total de concursos que es van presentar a tot l'estat (13.078).
Dels 3.416 processos concursals que es van presentar a Catalunya en aquest període, 390 els van protagonitzar persones jurídiques, 306 van ser persones físiques empresàries i 2.720 persones físiques sense activitat empresarial.