Newsletter

Enquestes: com arriba cada partit a la campanya?

Llegeix l'última Sopa de Dades, la newsletter de Nació amb gràfics i mapes per entendre i interpretar millor l'actualitat

Newsletter Sopa de Dades
Newsletter Sopa de Dades | Núria Garrido
15 de març de 2024
Actualitzat: 03 d'abril, 18:54h

🍜 Aquest divendres, la ració de dades inclou una base d'enquestes electorals, amb guarnició de cinema en català i un pensament de desigualtat de gènere. Una xifra per començar (font: Idescat):

24,4%

de catalans estan en risc de pobresa o exclusió social.

Bon dia! Aquesta setmana hem tingut sorpreses i se'ns gira feina per als pròxims dos mesos.

Dimecres, quan Pere Aragonès va anunciar eleccions, el col·lectiu de periodistes vam córrer a mirar l'agenda per veure quants compromisos haurien de ballar d'aquí al 12 de maig. No som, però, els únics a qui va agafar amb el pas canviat, ja que bona part dels partits hauran de córrer per organitzar-se per presentar-s'hi en les millors condicions. Amb quines ambicions? A què pot aspirar cadascun?

Les enquestes ens en donen algunes referències, però el cert és que, com que la convocatòria no es preveia fins d'aquí a uns mesos, encara se n'han publicat molt poques i no del tot coherents entre si. Des de les eleccions espanyoles, els únics sondejos elaborats per a una eventual contesa al Parlament són d'Electomanía, un baròmetre del CEO i un de Sigma Dos a El Mundo. Els recollim tots en un agregador que anirem actualitzant amb els que apareguin les pròximes setmanes.

Evolució de l'estimació de vot a les enquestes per a unes eleccions al Parlament

Si les enquestes coincideixen en dues previsions, aquestes són que el PSC parteix com a favorit per guanyar i que Cs ho té molt complicat per no quedar esborrat del Parlament. La resta depèn molt de qui faci l'estudi i, com que n'hi ha poques, costa saber qui és que desafina. Així, els d'Electomanía situen Junts lleugerament per davant d'ERC, mentre que els republicans gaudirien d'un còmode segons lloc segons el del CEO —més transparent i prestigiós, però també més antic, de finals de l'any passat.

Pel que fa a la resta de partits, el tercer lloc estaria disputat entre VoxEn Comú Podem i el PP, amb la CUP una mica enrere. I no sembla que cap altra força tingui opcions d'entrar. Tot i això, la majoria d'enquestes són encara del 2023, així que tot estaria obert, també en aquest nivell.

captura roger 2

Massa sovint sentim que les enquestes són pronòstics de resultats i no és així. Una enquesta mira de captar què sortiria de les urnes en un moment determinat, però molta gent decideix a qui votarà (o tan sols si s'acostarà a les urnes) durant la campanya o fins i tot l'últim dia. Com reaccionaran els electors al rebuig als pressupostos? I a l'aprovació de la llei d'amnistia? I a les novetats en el cas Koldo i el de la parella d'Ayuso?

Les expectatives són molt volàtils i serveixen sobretot per captar tendències, si analitzem com varien els sondejos al llarg de les setmanes. I això és el que pretenem fer a partir d'ara observant tots els que es vagin publicant. Per ara, qui afirmi saber què passarà el 12 de maig no és que sàpiga llegir bé enquestes, sinó que deu ser astròleg o vident. Aquí us deixo altres consells per interpretar bé els sondejos que arribin.

Què en sabíem del projecte de pressupostos tombat?


💰 Com gastarà la Generalitat els 43.673 milions del pressupost del 2024? Així varien les despeses i ingressos

📌 Pressupostos sobre el mapa: consulta totes les inversions previstes al teu municipi aquest 2024

💸 Del pressupost a l'execució: quines conselleries van gastar més i menys del que podien el 2023?

Zapatero va guanyar gràcies als atemptats de l'11-M?
Zapatero aquest matí al Senat.
Zapatero aquest matí al Senat. - Arxiu

Aquesta setmana hem recordat els 20 anys dels atemptats de l'11-M, a Madrid, i de la crispació que van originar. Tres dies més tard, José Luis Rodríguez Zapatero guanyava, contra tot pronòstic, les seves primeres eleccions. Sense aquella matança també ho hauria aconseguit? Gairebé segur que no, segons indiquen els resultats del vot a l'exterior —ja emès abans de les bombes—, que feia preveure una majoria molt absoluta del PP. Ho explico amb dades, en aquesta piulada.

 

La dada flaix

Aconseguir veure una pel·lícula en català al cinema és sovint una missió poc menys que impossible. A alguns municipis, però, ho és menys que a d'altres, segons les dades territorials sobre sessions de pel·lícules en català emeses en sales comercials. Les ha obtingut el periodista Pere Fontanals, que destaca com Manresa és, després de Barcelona, el municipi on més n'hi va haver el 2022 i 2023, tal com explica a Nació Manresa. I aquí podeu consultar les xifres per a tot el país. Les pel·lícules que més van sonar en català van ser AlcarràsSaben aquell Barbie.

Les postres

Abans de la voràgine electoral, encara vaig tenir temps de llegir alguns articles que us recomano. Espero que també us semblin interessants:

  • En motiu del 8 de març, Flourish —per mi, la millor eina per fer infografies de forma assistida— va publicar al seu blog diverses visualitzacions per observar algunes de les desigualtats de gènere que es pateixen arreu del món i com evolucionen. No us les perdeu.
  • El panorama electoral nord-americà està canviant i, per exemple, els demòcrates perden pes entre els votants no blancs. Ho explica en un article el cap de dades del Financial Times, John Burn-Murdoch, i ho resumeix en aquest fil a X.
  • Els habitatges turístics s'escapen de la regulació del lloguer que entra en vigor demà. Quants n'hi ha a l'Estat? Cada cop en són més o menys? Ho analitzen Cristina G. Bolinches i Victòria Oliveres en un article a El Diario.

Gràcies per la lectura i bona digestió! Si la sopa no se t'ha fet bola i vols repetir de dades, ens veiem de nou d'aquí a dues setmanes! I si et ve de gust picar entre àpats, potser pots anar trobant alguna cosa al meu Twitter o a la llista que vaig alimentant amb comptes que piulen sobre periodisme, dades i R. 🧐