Tecnologia

Així afecta el temps d'exposició a la pantalla en el desenvolupament cerebral dels infants

Investigadors de la Universitat d'Educació de Hong Kong aconsegueixen mesurar l'impacte en el llarg termini de l'exposició a les pantalles

  • -

ARA A PORTADA

Publicat el 17 de novembre de 2023 a les 20:03
El temps que es passa veient la televisió o jugant a jocs d'ordinador té efectes mesurables i a llarg termini sobre la funció cerebral dels nens, segons afirma una revisió de 23 anys de recerca sobre neuroimatge realitzada per la Universitat d'Educació de Hong Kong publicat a la revista Early Education and Development. El document conclou que les experiències digitals primerenques tenen tant un impacte potencialment positiu com negatiu, però principalment negatiu.

En concret, la investigació conclou que el temps davant de la pantalla provoca canvis al còrtex prefrontal del cervell, que és la base de les funcions executives com la memòria de treball i la capacitat de planificar o respondre amb flexibilitat a les situacions. També detecta efectes al lòbul parietal, que ajuda a processar el tacte, la pressió, la calor, el fred i el dolor; així com al lòbul temporal, important per a la memòria, l'audició i el llenguatge; i el lòbul occipital, que ajuda a interpretar la informació visual.

En alguns estudis es van observar repercussions negatives en la manera com el temps davant de la pantalla influeix en la funció cerebral necessària per a l'atenció, les capacitats de control executiu, el control inhibitori, els processos cognitius i la connectivitat funcional. Altres estudis van suggerir que un major temps de pantalla s'associa amb una menor connectivitat funcional en àrees cerebrals relacionades amb el llenguatge i el control cognitiu, cosa que podria afectar negativament el desenvolupament cognitiu.

A més, es va observar que els usuaris de dispositius tipus tauleta presentaven pitjors funcions cerebrals i tasques de resolució de problemes. En quatre estudis es va observar que els usuaris de videojocs i d'internet produïen canvis negatius a les àrees cerebrals, cosa que repercutia en les puntuacions d'intel·ligència i el volum cerebral.

Tot i això, els investigadors s'abstenen d'advocar per la imposició de límits al temps davant de la pantalla, ja que, segons afirmen, pot conduir a enfrontaments. Al seu lloc, insten els responsables polítics a ajudar els pares a navegar pel món digital promovent programes que afavoreixin un desenvolupament cerebral positiu.

[plantillavirals]