Tecnologia

Detecten el forat negre més antic mai vist: «És l'inici d'una nova era de l'astronomia»

La troballa descarta les teories actuals sobre els forats negres i obliga a repensar com es creen i creixen aquests cossos

ARA A PORTADA

Publicat el 17 de gener de 2024 a les 21:26
La NASA ha anunciat aquest dimecres un descobriment històric que canvia el paradigma de la investigació astronòmica: el telescopi espacial James Webb ha detectat el forat negre més antic vist fins al moment i ha fet descartar les teories existents sobre aquests cossos. I és que l'objecte, que va néixer fa 12.600 milions d'anys, només 400 milions d'anys després del Big Bang, és "sorprenentment massiu" i trenca amb les teories sobre la creació i el creixement dels forats negres.

Concretament, té uns quants milions de vegades la massa del sol, fet que no concorda amb el pensament dels astrònoms que els forats negres van trigar milers de milions d'anys en arribar a la seva mida a partir de restes d'estrelles mortes. Així, segons aquesta teoria, aquest hauria tardat uns 1.000 milions d'anys en arribar a la seva mida actual, però l'univers encara no tenia aquesta edat quan es va detectar.

[noticiadiari]2/267322[/noticiadiari]
"És massa aviat a l'univers perquè hi hagi un forat negre tan massiu, així que cal considerar altres maneres com es podria haver format", ha explicat Roberto Maiolino, de la Universidad de Cambridge. Ara, les hipòtesis són que el forat negre podria haver nascut gran directament o haver devorat matèria a un ritme cinc vegades més ràpid que el que es plantejava.

[plantillavirals]