Investigadors catalans dissenyen un nanodron per detectar gasos tòxics en terratrèmols o explosions

El giny només pesa 35 grams

Publicat el 23 de juliol de 2019 a les 18:00
Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han dissenyat un nanodron que podria identificar gasos tòxics en edificis ensorrats per terratrèmol o explosió, ha informat la universitat en un comunicat aquest dimarts. El nanodron, sota el nom Smelling nanoarial vehicle (SNAV) i amb un pes de 35 grams, ha estat plantejat i desenvolupat pels investigadors Santiago Marco i Javier Burgués per "volar i identificar gasos en escenaris que no són accessibles per altres aparells".

Segons han explicat els experts, el SNAV permetrà treballar en espais interiors, fins i tot detectar la presència de víctimes en llocs de difícil accés, ja que pot creuar esquerdes i forats, així com operar en àrees de "dimensions significatives", d'uns 160 metres quadrats.

El professor i investigador principal de l'IBEC, Santiago Marco, ha remarcat que l'objectiu principal del nanodron és el rescat en edificis ensorrats per terratrèmols o explosions: "El SNAV pot detectar gasos tòxics i, fins i tot, els compostos que exhalen les víctimes inconscients". A més, Marco ha afegit una "manera ràpida i efectiva" per trobar a les víctimes en situacions de risc, ja que aquests robots tenen capacitat per moure per l'espai i superar els obstacles que es trobin, una nova incorporació en els equips de rescat, que acostumen a estar formats per gossos -olfacció canina-.
 

Una imatge del nanodron. Foto: Premsa UB