Tot plegat es va produir en el marc de l'acomiadament d'Altman, que aquesta mateixa setmana ha tornat a l'empresa amb el suport de Microsoft i amb noves condicions per a ell. Segons diverses fonts citades pels dos mitjans, OpenAI havia aconseguit una innovació que els permetria "desenvolupar models d'intel·ligència artificial molt més potents". Què suposava, això? Doncs que diversos treballadors apuntaven que s'havien fet passos molt importants en la creació d'una superintel·ligència, és a dir, aquella que superés la humana.
Altres persones consultades, explica també El País, asseguren tot el contrari. Per això mateix, OpenAI és l'empresa més observada pel sector en aquests moments, donada la seva lluita interna al voltant d'un relat que posa sobre la taula la figura d'Altman i aquesta flamant tecnologia. En concret, està fent progressos a escala matemàtica que suposa un camí esperançador per a diverses fonts consultades pels mitjans nord-americans i una via apocalíptica per als altres.
Un raonament apocalíptic
La diferència és que la superintel·ligència (IAG, per les sigles en anglès) no és una calculadora, ja que no fa operacions limitades. La IAG aprèn, es familiaritza, entén, comprèn i desenvolupa problemes matemàtics. Per ara només ho pot fer amb operacions que fan alumnes d'educació primària, però les millores podrien elevar-la a unes cotes impensables només per a la ciència-ficció.Si arribés a raonar de manera complexa, s'aproximaria com mai a una intel·ligència gairebé humana. Si la seva capacitat de raonament, llavors, la duu a una conclusió que suposi l'extinció de la humanitat o alguna mena d'atac contra el planeta, es farien realitat els pitjors pronòstics dels experts sobre IA més apocalíptics.