Novetats al Windows 10
Anomenada "Anniversary update", la propera actualització important per a Windows 10 arribarà a tots els usuaris gratuïtament aquest estiu i inclourà millores i algunes novetats que la companyia ha destacat, en una versió del seu sistema operatiu que ja s'ha instal·lat en 270 milions de dispositius malgrat la difícil tasca de substituir Windows XP en molts casos.

Les presentacions del Build de Microsoft compten amb alguns personatges curiosos Foto: Microsoft
Amb l'objectiu d'aconseguir una experiència més personal la companyia de Redmond inclourà Windows Ink, per utilitzar llapis tàctils amb el sistema operatiu en una funcionalitat que no és nova, però que ara s'integra directament al sistema operatiu perquè els programadors d'aplicacions puguin incorporar-ne el funcionament de forma més ràpida a qualsevol aplicació. Per part seva, Windows Hello, el sistema d'identificació, amplia el seu àmbit a altres dispositius mentre Cortana, l'"assistent personal" de Microsoft, estarà disponible sense haver d'accedir a Windows amb usuari i contrasenya tot i que en aquest cas perdrà la personalització, a més d'estar disponibles noves aplicacions per a l'assistent.
Cortana i la intel·ligència artificial, arriben els bots
Així, l'assistent personal Cortana guanya pes específic en l'ecosistema Windows, i una altra mostra n'és la seva integració amb Skype, on es mantindrà en segon pla remarcant contingut rellevant (dates, adreces...) i també com a contacte amb qui es podrà parlar, tot i que els darrers experiments de Microsoft en aquest sentit han reobert el debat de si és recomanable que les màquines provin de parlar com les persones o si cal treballar en algun tipus de llenguatge més directe i precís, sobretot en les seves respostes.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R2mC-NUAmMk[/youtube]
Però Cortana no serà l'únic element "intel·ligent": Microsoft també posa a disposició dels programadors la documentació necessària per a crear bots semblants al Cortana a través de l'Intelligence Suite.

La presentació també s'ha centrat en els desenvolupadors de programari Foto: Microsoft
Windows, vol apropar-se als desenvolupadors
Com a fet destacable, Microsoft també ha anunciat que bash, l'intèrpret de comandes de Linux, arriba a Windows per ajudar als programadors web a poder treballar en un entorn més semblant al que es troben en la majoria de servidors web –deixant així definitivament de banda els seus intents de recuperar Internet Information Services. També per a desenvolupadors, en aquest cas d'aplicacions per a versions anteriors de Windows, ha mostrat els resultats del Project Centennial, amb un programa que converteix aplicacions antigues en plenament compatibles amb el Windows 10. D'aquesta manera, aplicacions que ja no es mantenen activament es podran incorporar també a la botiga Windows Store, que la companyia vol promoure més entre els seus usuaris.
Microsoft comença a enviar Hololens als desenvolupadors
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VzAwdBZ3KCQ[/youtube]
Les Hololens, les ulleres de realitat virtual de Microsoft presentades mesos enrere, començaran a partir d'avui a arribar a programadors que les havien sol·licitat. D'aquesta manera, es podrà veure més d'a prop el concepte dels hologrames superposats a la imatge que Microsoft sembla veure viable, des del punt de vista de les aplicacions pràctiques.

Instantània de la presentació durant el Build 2016 de Microsoft Foto: Microsoft
La XBox, cada cop més com un ordinador per a la sala d'estar
Els anuncis també han inclòs la consola XBox, que tindrà la possibilitat de reproduir música de fons i utilitzar Cortana, integrant també la Windows Store per aplicacions universals, en un intent de reconvertir un sector que semblava restringit als videojocs i convertint-lo en un altre espai des d'on accedir a informació personal o compartida en tots els àmbits.
Microsoft busca el camí per mantenir la rellevància
No es pot negar, agradi o no, que Microsoft és una empresa molt rellevant en la informàtica actual; sobretot en els ordinadors després que els terminals se li resisteixin i no pugui entrar al nivell dels competidors principals, iOS i Android. I amb els darrers moviments, des de l'arribada de Satya Nadella com a CEO, els de Redmond sembla que s'espavilen per fer més fàcil la vida als programadors que, al cap i a la fi, són els qui, globalment, acabent ajudant als usuaris a decidir: per necessitat o plaer, els usuaris acaben escollint un equip no tant per les prestacions tècniques sinó per l'ús que en podran fer, així que és necessari que les aplicacions funcionin, i funcionin bé, en el sistema operatiu que ens vulguin vendre.
Sembla, de moment, que Microsoft combina passos intel·ligents amb un cert atreviment en sentits com el de la intel·ligència artificial o les Hololens, on clarament intenta trobar productes per desmarcar-se. Però el realment important a curt termini serà convèncer als programadors de quedar-s'hi (o tornar-hi). I també fer veure als usuaris si Cortana és realment útil, encara que com tots els sistemes de conversa, reconeixement de veu o intel·ligència artificial, de moment encara estan excessivament centrats en el mercat de parla anglesa.