Un ciberatac deixa en fora de joc LexNet el primer dia de posada en funcionament

El Ministre de Justícia Rafael Català va comparèixer aquest dijous al Congrés per afirmar que la plataforma "és un sistema tancat i segur"

Publicat el 01 de setembre de 2017 a les 16:00

El ministre de Justícia espanyol, Rafael Català Foto: ACN/Arxiu


"LexNET ha patit aquest matí una sèrie de ciberatacs que han afectat temporalment l'accés al sistema dels usuaris", diu la nota que acaba de publicar el Ministeri de Justícia.  El primer dia que el món judicial es posava a treballar, els sistema informàtic LexNET ha estat inaccessible la major part del matí.

200.000 professionals de la justícia han passat el seu primer dia de feina després de les vacacances asseguts davant ordinadors que no podien accedir a l'única eina que els permet comunicar-se telemàticament amb jutges, fiscals, procuradors i advocats: la plataforma LexNET. Algú ha publicat que la caiguda era causa d'un bombardeig telemàtic en una hipotètica operació "LexNetACascarla" per part d'uns suposats "ViKings", tot i que advocats consultats no li han donat credibilitat, donat que ja estan acostumats a les saturacions d'aquest servei.

Això passa just un dia després que el Ministre de Justícia, Rafael Català, comparegués al Congrés per assegurar que LexNET es un sistema tancat i segur, minimitzar els problemes que hi ha hagut fins ara i anunciar que tenia els noms del mig centenar d'advocats que van accedir a carpetes dels seus col·legues, aprofitant un forat de seguretat garrafal de LexNET.
 
La caiguda del sistema s'ha viscut amb molta indignació, que s'ha traslladat a les xarxes socials, en comptes paròdia com LexnetEnfurecido i també en comptes de professionals reals. El Ministeri va anunciar la setmana passada una inversió de més de 60 milions d'euros que s'espera que acabi amb aquest panorama.
El pla de Català preveu gastar 36 milions d'euros en la compra de servidors físics i d'emmagatzematge de dades. Aquesta inversió en hardware se l'emportarà íntegra l'empresa Hewlett-Packard. Es gastaran també 19,1 milions en solucionar els problemes a totes les plataformes digitals de l'administració de Justícia, inclosa LexNET. Per últim, 6 milions més aniran a parar a la integració dels sistemes de les comunitats autònomes amb LexNET. Un d'aquests sistemes, a Galícia, és Minerva, que té un forat garrafal: qualsevol funcionari pot entrar als sumaris, inclosos els secrets, i a les dades de testimonis protegits o víctimes de violència masclista.

Greu forat de seguretat 

Primer va ser LexNET, després Orfila i, uns dies més tard, Minerva que van demostrar que els sistemes informàtics del Ministeri de Justícia són autèntics desastres que posen en perill les persones que hi tinguin causes obertes. A principis d'agost, una jutge gallega, Pilar de Lara, va descobrir que Minerva, l'aplicació informàtica de gestió processal amb què es tramiten els procediments judicials, tenia un important forat de seguretat que permet que qualsevol funcionari pugui accedir a tota la documentació dels processos i modificar-la. 

Les crítiques al ministre Rafael Català arriben de totes bandes, també del congrés on el socialistes ja van demanar explicacions urgents i dels sindicats del sistema judicial, que parlen de "dimissions". Els advocats estan també en peu de guerra i els errors descoberts al sistema Minerva afegeixen un nou front a l'apocalipsi. Segons La Voz de Galicia, el Ministeri de Justícia ja sabia, abans de posar en marxa LexNET a nivell estatal el 2016, que hi havia almenys 16 deficiències greus.