Els 10 plats tradicionals catalans per gaudir durant la Quaresma

Una selecció de receptes clàssiques amb bacallà i altres ingredients de temporada per celebrar la tradició culinària catalana

  • La gastronomia de Quaresma és una part fonamental de la cultura catalana
Publicat el 24 de febrer de 2025 a les 20:20
Actualitzat el 24 de febrer de 2025 a les 20:22

La Quaresma és una tradició prou arrelada a Catalunya, i la gastronomia juga un paper fonamental en aquesta època de l'any. Probablement, heu escoltat queixes alguna vegada per veure algú menjar carn abans de Pasqua. Com explica Àlvar Llobet, "algunes fonts asseguren que la carn representa el cos de Crist crucificat, mentre que d'altres diuen que la prohibició de menjar-ne es fonamenta amb l'argument que es volia evitar qualsevol vessament de sang animal el dia de record a la mort de Crist".

Amb la prohibició històrica de menjar carn els divendres, la cuina catalana ha desenvolupat una sèrie de plats deliciosos a base de peix, llegums i verdures que han perdurat al llarg dels segles. Entre els ingredients estrella destaca el bacallà, que es conserva en sal i permet una gran varietat de preparacions. Descobreix aquests 10 plats tradicionals de la Quaresma que continuen formant part de la cultura culinària catalana.

Els 10 plats imprescindibles de la Quaresma catalana

  1. Bacallà a la llauna
    Un dels plats més emblemàtics de la gastronomia catalana durant la Quaresma. El bacallà es cuina al forn amb all, pebre vermell i oli d'oliva, aconseguint una textura suau i un sabor intens.

  2. Esqueixada de bacallà
    Aquesta amanida refrescant es prepara amb bacallà esqueixat, tomàquet, ceba i olives negres, tot ben amanit amb oli d'oliva verge extra. Un plat senzill, però ple de gust.

  3. Cigrons amb espinacs i bacallà
    Una combinació nutritiva i reconfortant de llegums, verdures i peix. Aquest guisat destaca pel seu alt contingut en proteïnes i ferro, ideals per mantenir una dieta equilibrada.

  4. Bunyols de bacallà
    Petites delícies cruixents per fora i esponjoses per dins, fetes amb bacallà dessalat i pasta de farina. Se serveixen com a aperitiu o com a plat principal acompanyat d'allioli.

  5. Sopa de farigola
    Una sopa tradicional i reconfortant a base d'infusions de farigola amb pa torrat i all. Tot i la seva simplicitat, és un plat ple de sabor i propietats digestives.

  6. Truita de bacallà amb alls tendres
    Un clàssic de la Quaresma, elaborat amb ous, bacallà dessalat i alls tendres. Una opció ràpida, senzilla i plena de nutrients.

  7. Patates amb bacallà
    Un plat de cullera suau i saborós en el qual el bacallà es cuina a foc lent amb patates, all i julivert, aconseguint una combinació deliciosa i equilibrada.

  8. Coca de recapte amb arengades
    Aquesta coca tradicional es prepara amb una base de massa de pa i es cobreix amb escalivada i arengades salades, donant com a resultat un mos autènticament mediterrani.

  9. Arròs amb bacallà i carxofes
    Un arròs de temporada que combina la dolçor de la carxofa amb la intensitat del bacallà, creant un plat complet i perfecte per a la Quaresma.

  10. Crema catalana
    Per acabar un bon àpat quaresmal, no poden faltar aquestes postres tradicionals fet amb llet, ous, sucre i aromatitzat amb canyella i llimona, cobert amb una capa de sucre cremat.

La importància de mantenir les tradicions culinàries

La gastronomia de Quaresma és una part fonamental de la cultura catalana, i aquests plats han passat de generació en generació, mantenint-se vigents a les nostres llars i restaurants. La seva base d'ingredients naturals i saludables els converteix en opcions perfectes per a qualsevol dieta equilibrada. Així que aquesta Quaresma, no dubtis a redescobrir aquestes receptes clàssiques i gaudir del millor de la cuina tradicional catalana.