El cafè és la beguda per excel·lència a primera hora del dia, tot i que moltes persones també en consumeixen després de dinar o a la tarda. Es tracta d'una bona font d'energia per afrontar la jornada i està demostrat que, amb moderació, pot comportar certs beneficis per a la salut. Ara, però, els experts han advertit sobre un tipus de cafè que té potencial cancerigen.
Es tracta del cafè soluble o instantani, una de les varietats que més es consumeixen, ja que es dissolen amb llet o aigua i no cal utilitzar cafetera. Cal tenir en compte que aquest tipus de cafè és un "carcinogen humà problemàtic", tal com marca l'Agència Internacional de Recerca del Càncer.
El problema és que aquest producte presenta un alt contingut d'acrilamida, un component que en animals es relaciona amb el desenvolupament de càncer de pulmó i d'òrgans reproductius. Per posar-hi xifres, un estudi publicat el 2013 publicat a National Library of Medicine dels Estats Units va determinar que el cafè instantani conté el doble d'acrilamida que altres tipus de cafès.
Ara bé, un estudi recent de la Universitat McGill del Canadà posa un punt de calma. Seria necessari beure aproximadament deu tasses de cafè instantani al dia perquè la ingesta d'acrilamida fos un problema rellevant. En paral·lel, cal recordar que el cafè soluble té propietats beneficioses com la presència de melanoïdines, un antioxidant que cuida la salut de l'intestí.