T'agraden les hamburgueses poc fetes? Poden ser perilloses per a la salut

La carn d'aquests productes té risc d'estar contaminada d'un bacteri que pot comportar símptomes com vòmits, nàusees, febre o diarrea

Les hamburgueses poc fetes poden tenir riscos per a la salut
Les hamburgueses poc fetes poden tenir riscos per a la salut | Carles Rabada / Unsplash
Redacció
24 d'octubre de 2024, 10:52
Actualitzat: 10:59h

El debat sobre el punt de carn és més que conegut. N'hi ha que prefereixen que estigui molt feta i gairebé cremada, d'altres opten perquè estigui al punt i també n'hi ha que opten perquè estigui poc feta. Doncs bé, aquesta última opció, sense valorar l'efecte en el sabor, pot tenir certs riscos per a la salut.

En els últims temps també s'ha posat de moda les hamburgueses amb la carn poc feta, ja que suposats experts gastronòmics comparteixen a través de les xarxes socials que, d'aquesta manera, el producte és més sucós i amb més sabor. La realitat, però, porta a sospitar: fa unes setmanes es va detectar un brot al The Champions Burguer celebrat a Pamplona -i que també va passar per Catalunya- i aquest dimecres se'n va comunicar un altre amb un producte de McDonald's.

Un bacteri perillós

Tal com recull El País, autoritats com l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) o la Food Standards Agency (FSA) del Regne Unit ja han advertit dels riscos per a la salut de menjar hamburgueses amb la carn poc feta. El principal problema és la presència del bacteri Escherichia coli, La majoria de les seves soques són inofensives, però altres poden causar intoxicacions i infeccions greus en humans.

La contaminació a l'hamburguesa pot produir-se per diferents vies. La primera és que la carn estigui contaminada de primeres, la segona és que es contamini per una mala manipulació dels aliments, i també pel contacte amb altres aliments o estris de cuina. El consum de la carn en mal estat pot comportar símptomes com vòmits, nàusees, febre o diarrea. Però en nens, gent gran i persones immunodeprimides els riscos poden ser més seriosos, fins al punt de la insuficiència renal.

Un estudi de l'Autoritat Alimentària de Finlàndia aportava una dada molt exemplificadora: si totes les hamburgueses es cuinessin completament, s'intoxicarien 178 persones en un any, si es cuinessin poc fetes, aquests casos es multiplicaren per 30. A la península Ibèrica, segons apunta El País, el nombre de casos encara seria més gran per les condicions climàtiques que afavoreixen la proliferació de bacteris.

Altres carns en risc

Més enllà de les hamburgueses poc fetes, la presència del bacteri E. coli també presenta un risc més gran en plats elaborats amb carn picada o trossejada que se serveixi crua o poc cuinada, com passa amb l'steak tàrtar o el carpaccio. Ara bé, en carns senceres com l'entrecot o el bistec això no passa. Com que el bacteri només es troba a la superfície, s'elimina amb cuinar la peça de carn encara que sigui durant pocs minuts.

El problema de les hamburgueses és que quan la carn es pica o es talla, els bacteris que inicialment només es trobaven a la superfície contaminen tot el producte. Per evitar el risc d'intoxicació, la recomanació és molt clara: cal cuinar prou les hamburgueses, amb unes temperatures que arribin almenys als 70 graus en l'interior. És la manera de matar el bacteri i evitar ensurts.