Les autoritats alimentàries europees han posat el punt de mira en una tonyina d'origen espanyol. El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) ha emès una alerta sanitària de "nivell greu" per uns lloms d'aquest peix produïts a l'Estat, però que contenen alts valors de mercuri.
El problema va ser detectat a Itàlia per una sèrie de lloms de tonyina aleta groga que estaven descongelats i marinats amb origen des d'Espanya. Les autoritats italianes ja han procedit a la retirada del mercat d'aquells lots afectats, i han demanat a les persones que el tinguin a casa que no el consumeixin.
Les anàlisis elaborades van revelar que aquest producte de tonyina superava els nivells de mercuri que marca la legislació europea. Concretament, a la tonyina d'origen espanyol hi havia un màxim d'1,7 mg/kg de mercuri, mentre que el límit establert per les autoritats europees és d'1,0 mg/kg.
Aquesta diferència és prou rellevant perquè el consum d'aquest peix pugui suposar un "risc significatiu per a la salut". Aquest perill és encara més rellevant en col·lectius vulnerables com les dones embarassades, els nens o les persones que necessiten comptar amb unes quantitats raonables de peix a la seva dieta.
Precisament fa uns dies, dades publicades per les ONG Foodwatch i Bloom posaven en alerta el continent pels nivells de mercuri presents en llaunes de tonyina. Les 148 mostres analitzades de cinc països europeus -Espanya, Alemanya, Itàlia, França i Anglaterra- revelaven que més del 10% té nivells de mercuri superiors als límits legals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el mercuri una de les substàncies més preocupants per a la salut pública mundial.