Alerta europea pels perillosos nivells de mercuri presents en les llaunes de tonyina. Dades publicades aquest dijous per les ONG Foodwatch i Bloom, que han analitzat 148 mostres de cinc països europeus -Espanya, Alemanya, Itàlia, França i Anglaterra- ha revelat que més del 10% té nivells de mercuri superiors als límits legals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el mercuri una de les substàncies més preocupants per a la salut pública mundial.
El cas és que els llindars estan fixats en 1 mil·ligram per quilo (mg/kg) per a les espècies de túnids que acostumen a anar en les llaunes. Els nivells trobats en aquest estudi són fins a 2,5 cops superiors. En un supermercat del País Valencià, per exemple, es va trobar un cas que rondava els 2,5 mg/kg. No obstant això, els límits varien segons la quantitat i longevitat del producte. Per exemple, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) els fixa en 0,5 genèricament, un nombre que creix fins a l'1 mil·ligram en el cas de les espècies de peix més grans -entre els quals es troba la tonyina vermella o el peix espasa-.
El Ministeri de Consum ho argumenta amb el fet que “la quantitat de mercuri als peixos està relacionada amb la seva posició dins de la cadena tròfica”, per la qual cosa els depredadors solen tenir més quantitat de mercuri al cos pel procés de bioacumulació. Per a espècies més petites, en canvi, com les anxoves, el límit baixa fins al 0,3.
No obstant això, des de les ONG han incidit que el llindar de mercuri descrit com a acceptable “és tres vegades superior per a la tonyina que per a altres espècies de peix, com el bacallà, sense que hi hagi la més mínima justificació sanitària”. Totes dues organitzacions han assegurat que el llindar de perill “no s'ha establert per protegir la salut, sinó únicament per protegir els interessos financers de la indústria tonyinera”.
En aquest sentit, la investigadora de Bloom i autora principal de l'informe, Julie Guterman, ha recalcat que "fer creure a la gent que menjar tonyina és segur des del punt de vista de la salut és una mentida imperdonable amb conseqüències dramàtiques”. De fet, tant des de Bloom com des de Foodwatch han destacat que prop del 60% de les llaunes supera el límit màxim de mercuri més estricte definit per al peix. Precisament per aquest motiu, han demanat prohibir la venda de totes les llaunes que superin el límit més baix de tots -és a dir, el dels 0,3 mg/kg- “a causa dels perills que comporta la ingestió regular de mercuri”.
Amb tot, les entitats han posat èmfasi en el fet que el mercuri “pot ser tòxic per als sistemes nerviós, digestiu i immunitari, així com per als pulmons, els ronyons, la pell i els ulls”. Julie Guterman a més a més, ha destacat que “el mercuri és un potent neurotòxic que es fixa al cervell i és molt difícil d'eliminar”, tot fent una crida a millorar-ne la regulació.