Aquesta és la substància potencialment cancerígena de les patates fregides

Un doctor i divulgador alerta d'un dels components d'aquest producte i en proposa versions alternatives

  • Una fregidora cuinant patates -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 16:47

L'alimentació mediterrània és altament recomanada pels experts del sector; però, des de fa temps, el seu seguiment a casa nostra va a la baixa. La globalització posa a l'abast de tothom productes propis d'altres dietes que, en moltes ocasions, són ultraprocessats no massa saludables.

Un dels factors que propicien aquesta tendència és la comoditat, ja que la proposta mediterrània -que vol potenciar fruites, verdures i components frescos- requereix cert temps i habilitat per cuinar els ingredients. En el cas de les patates, és molt més senzill consumir-les de bossa o bé fregir ràpidament les precongelades que ja estan tallades que no pas manipular el tubercle sencer a la cuina.

Sobre aquest cas concret, el doctor Manuel Viso ha alertat que les patates fregides contenen una substància que és potencialment cancerígena. Entre els seus ingredients s'hi pot trobar el glutamat, un potenciador del sabor que crea addicció i convida a continuar menjant. A més, també tenen excés de sodi, olis refinats, midó i acrilamida; aquest últim component és el que pot resultar cancerigen.

En aquest sentit, el divulgador científic insisteix a intentar canviar aquesta opció per d'altres de similars, com poden ser les xips de verdures al forn o els fruits secs naturals. A la vegada, assenyala reduir el consum de brioxeria industrial, begudes energètiques, sopes i salses instantànies, i carns i embotits processats.

Al seu lloc, proposa galetes de civada i plàtan, aigua i infusions, caldos casolans, i pollastre o gall d'indi lliure d'hormones i anabòlics.