Aquest és el truc per evitar que se't floreixi el pernil salat

Experts del sector expliquen com conservar millor aquest aliment i revelen en quin període de temps s'hauria de consumir

  • Un home tallant pernil salat -
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 18:31

És molt habitual tenir pernil salat a casa; i també ho és que aparegui una capa blanquinosa o verdosa a la seva superfície quan fa dies que s'ha encetat la peça o l'envàs que conté aquest tipus d'embotit tan celebrat.

Què hem de fer si la carn pateix aquesta transformació? i, sobretot, és segur menjar-nos-la? Els experts d'Ibéricos Casa Lucas, uns grans productors de pernil, asseguren que la formació d'aquesta floridura és "completament normal", ja que forma part del procés de curació. Durant aquesta fase, el florit ajuda a fixar els lípids i a desenvolupar l'aroma que caracteritza el producte.

Aquesta fermentació és superficial i no afecta l'interior de la peça, així que no implica riscos per a la salut. Diferent és quan aquesta capa sospitosa es troba entre els talls o va acompanyada de mala olor; en aquest segon cas, és millor desfer-nos d'aquest pernil.

A més, aquesta capa es pot eliminar per cuidar la presentació del producte. Els especialistes d'Ibéricos Casa Lucas proposen un mètode senzill i eficaç per fer-ho, que es basa a humitejar un drap amb oli i fregar la zona afectada, sense aigua, ni sabó o altres productes.

De totes maneres, la millor estratègia és evitar que aparegui. En aquest sentit, un dels errors més repetits és conservar el pernil en llocs amb humitat, com pot ser a prop de la pica de la cuina. Així doncs, un pas fàcil per impedir la contaminació és triar un lloc fresc i sec. També cobrir correctament la zona externa de la peça és ideal, es pot fer amb un tros de greix del mateix producte perquè actuï com a barrera protectora, o bé amb paper film o d'alumini.

Per evitar el contacte de la peça de carn amb l'aire s'aconsella obrir-la només per una banda i anar avançant amb el tall fins a arribar a l'os. Tot i aquests trucs, els experts recomanen consumir el tros d'embotit en un període màxim d'un mes, ja que passat aquest temps el producte pot començar a perdre sabor, aroma i textura. Si no és possible acabar-lo en aquest termini, una alternativa és congelar-lo a talls prims.