Aquests són els aliments comuns «pitjors que el tabac»

Els aliments ultraprocessats són "tan addictius com l'alcohol o el tabac" per a algunes persones

  • Aliments ultraprocessats -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 11:41
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 14:25

Fumar és un dels hàbits més perjudicials per a la nostra salut, però cada vegada més experts conclouen que hi ha quelcom tan dolent o pitjor que el tabac: els aliments ultraprocessats. En els darrers anys, “la causa de mort prematura més gran”, segons declaracions recents del doctor Chris van Tulleken i estudis que ho avalen. "La mala alimentació, és a dir, una dieta rica en aliments ultraprocessats, ha superat el tabac com la principal causa de mort prematura al planeta Terra", diu.

Aquests aliments, com les begudes ensucrades i els refrescos, els cereals ensucrats, enfornats, refrigeris i snacks envasats o plats preparats per escalfar, entre d'altres, se sotmeten a múltiples processos industrials i sovint contenen additius com colorants, emulsionants i saboritzants, entre d'altres. A més, tendeixen a contenir un alt contingut de greix i sucre afegit, i són baixos en fibra i vitamines. El consum habitual d'aquests aliments es relaciona amb problemes de salut com: obesitat, malalties cardiovasculars o diabetis tipus 2.

A més, el metge britànic manifesta que els aliments ultraprocessats són "tan addictius com l'alcohol o el tabac" per a algunes persones i que, "un alt consum de menjar ultraprocessat s'associa també amb un major risc de diverses malalties cròniques i trastorns", a part d'un major risc de mortalitat "per totes les causes i malalties cardiovasculars".