El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un decret pel qual es modifica la norma de qualitat de la mel i s'incorporen a la legislació estatal les darreres modificacions de la directiva de la Unió Europea sobre aquest assumpte. Un dels objectius de la nova legislació és millorar la informació que reben els consumidors sobre l'origen i la composició de la mel que compren.
Així, s'estableix l'obligació d'indicar a l'etiqueta el percentatge que representa cadascun dels països d'origen de la mel, en el cas que siguin barreges. La decisió de l'executiu arriba després que la setmana passada els apicultors es manifestessin per denunciar les importacions del que consideren mel falsa o de dubtosa qualitat.
Tal com apunten des del Ministeri d'Agricultura, la modificació a la legislació permet protegir als productors i augmentar la competitivitat de les mels d'origen espanyol. En aquest sentit, es vol que el producte que arriba al consumidor no hagi estat desproveït de les substàncies o ingredients naturals que li confereixen les seves propietats característiques i compleixi els criteris de composició, qualitat i puresa.
"Amb aquesta modificació s'elimina la varietat mel filtrada i s'estableix que aquella a la qual se li hagi retirat una part important del pol·len serà considerada mel per a ús industrial i no es podrà comercialitzar directament al consumidor final. El pol·len és un component clau de la mel i proporciona un enllaç amb el seu origen botànic", remarquen.
Les protestes dels productors
La setmana passada apicultors de tot l'Estat es van manifestar davant de la seu de la Unió Europea a Madrid per exigir que s'aturin les importacions de mel falsa i de dubtosa qualitat. El sector alertava de la gran quantitat de succedanis de la mel que es poden trobar a les grans cadenes i avisaven que això posava en perill el seu futur.
Sota el lema "Els xarops fabricats no són mel", les entitats agràries demanaven mesures urgents a la Unió Europea i al govern espanyol i mètodes de validació per detectar l'adulteració en la mel, així com més controls en frontera, millores en la traçabilitat, i la creació d'un laboratori de referència de la mel a Europa.